Senaste inläggen

Av Frida - 20 juni 2013 21:34

Idag, dagen före midsommarafton var det premiär för Disto av flera saker. Till att börja med fick han komma ner till Erik och mig där vi satt i trädgården och gå omkring och beta på gräsmattan. Vi satt i våra baden-baden-stolar medan Disto avslappnat betade omkring oss.

Därefter kom vi på att det kunde vara en bra idé att ta med honom på promenad. Inför det fick han på sig ett schabrak och även en resårgjord spänd runt magen, vilket han inte haft förut.
För att Disto skulle känna bättre trygghet på promenaden fick Titan också följa med ut.

Så, där gick vi alla fyra. Jag först med Titan och Erik därefter med Disto.

Disto tog det hela med ro, det var som ingenting. Vi passade på att springa lite grand på stigarna också, inga problem det heller. Det enda som var besvärande var alla bromsar som surrade runt och satte sig på Titan, men han brydde sig inte så mycket om det trots allt.

Det enda som var lite läskigt var när vi mötte en bil som inte saktade ner. Jag förstår inte vad det är med bilister. Tror de på något vis att en häst gör mindre ont att få i framrutan än en älg? Tror de att färre människor blir skadade om en häst får panik än en älg??
När man möter ett hästekipage ska man alltid visa hänsyn, sakta ner och hålla åt sig. Inte vill man skrämma någon i onödan?

Av Frida - 16 juni 2013 09:04

De senaste dagarna har jag blivit riktigt arg och upprörd över vad jag har läst på nätet gällande foton tagna av en besökare på de danska dressyrchampionaten 2013! Besökaren fotade framridningen och postade foton på Facebook. Fotona visade flera stora kända namn rollande och flexande sina hästar.

http://epona.tv/blog/2013/june/if-the-shoe-fits

I länken ovan visas ett urval av foton, fler foton finns på Facebook:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.574439575933761.1073741841.100001031717626&type=1

 

På grund av dessa foton har nu allt fotande och filmande förbjudits på Ecco FEI European Championships i Herning, Danmark i Augusti i år. Man vill så klart undvika all negativ publicitet. Varför förbjuda fotande om nu inget fel begåtts? Då finns det väl inget att dölja, eller...? Jo, men kanske finns det ändå något att dölja, om man nu inte törs låta allmänheten göra sin bedömning och visa vad som faktiskt pågår. Jag tror att detta är på väg att växa sig till en folkstorm och många människor inser att detta är riktigt fel och ser till att göra sina röster hörda.

Eftersom Ecco (skotillverkare) uppenbarligen ger sitt stöd till detta djurplågeri, skulle jag vilja be alla er som köper Ecco-skor att genast sluta stödja denna tillverkare. Visa ert missnöje genom att inte köpa deras skor! Jag kommer definitivt inte att köpa några Ecco-skor så länge denna Eccos officiella inställning är att vidhålla att inget opassande försiggått på tävlingen nämnd ovan.

 

Danska Equestrian Federation säger nu att de stödjer Anna Kasprzak till 100%...

http://epona.tv/blog/2013/june/danish-nf-100-behind-kasprzak

 

Till och med Eurodressage kommenterar uppståndelsen kring de publicerade fotona och den nyuppblossande debatten kring rollkur:

http://www.eurodressage.com/equestrian/2013/06/15/rollkur-debate-flares-again-denmark

Bland det löjligaste att läsa är att veterinär har undersökt hästarna före, efter och under tävling och inte såg några tecken på skador. Som om det på något vis skulle klargöra att allt är i sin ordning!?    Även fastän våld har brukats behöver det inte synas utanpå. Allt är inte mätbart heller, utan psykisk ohälsa är svårare att mäta än fysisk. Jag har läst artiklar om hästar med syrebrist i blodet, som inte får luft under träningspasset, men för att mäta sådant här krävs mätutrustning som jag nog inte tror att en vanlig banveterinär har tillgång till. Inte heller sitter någon mätutrustning på hästarna när de rids.

 

Jag är helt klart beredd och villig att avstå från min "rätt" att rida, om man kunde förbjuda ridning pga att det anses som djurmisshandel. Jag anser nämligen inte att någon har "rätt" att rida sin häst, utan det handlar om ett ömsesidigt förhållande. Människor har i århundraden domderat hästen. Satt in skarpa betsel i dess mun, ridit med vassa sporrar, använt hårda spön osv, osv. Det finns dem som väljer att göra saker annorlunda, men långt ifrån alla. Det är standard att ha bomsadel på hästens rygg, en sadelgjord hårt åtspänd kring hästens känsliga bröstkorg (här är en artikel om skador i det området http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Fant-ut-hvorfor-hesten-blir-mannevond-1913634.html#.Ub1qW_bkXvI ), ett huvudlag om dess huvud, en hårt åtdragen nosgrimma och en hårt spänd nosrem. Diverse betsel i dess känsliga mun på dess laner och tunga. Nej, hästens mun är inte skapt på detta vis för att den ska kunna ha betsel. Dess mun är konstruerad så här för att fylla en viss funktion när hästen betar sin föda.


Utgå från intet. Ha inga redskap på hästens kropp. Ingen sadel, inget träns, ingen grimma, ingenting. Hur mycket kan du göra med din häst då? Kan du ens få den att följa med dig ut från hagen? Vari ligger partnerskapet? Jag slår vad om att få människor skulle lyckas med detta konststycke, inte jag själv heller. Men, det finns olika grader av helvetet... Jag själv anser att de som ägnar sig åt rollkur ligger långt bortanför den gräns som är acceptabel. När ryttarna som utövar rollkur dessutom ivrigt påhejas av hela hästsportvärlden, som världsproffs, så blir jag riktigt arg!   


Samma slags tortyr pågår överallt. Inom travet, inom galoppen, inom hoppningen osv. Metoderna kan vara lite olika, men syftet är detsamma, att tvinga hästen till lydnad. Att omöjliggöra det för den att protestera.


Själv vill jag försöka blanda in så lite tvång som möjligt hos hästen och jag ifrågasätter ofta mig själv och vad jag har rätt till med hästen. Om vi ska umgås vill jag inte att det bara är jag som utnyttjar hästen, utan att den faktiskt känner uppskattning över vår samvaro. Jag vill att hästen ska få en ärlig chans att erbjuda mig det den kan ge utan större åthävor. Snarar än att slita runt sin danspartner på dansgolvet, att man dansar och för efter dess egen förmåga. Allteftersom när styrka och smidighet blivit bättre, kommer partnern kunna följa bättre och allt ser vackrare ut.   

Av Frida - 14 juni 2013 23:19

Nu har Erik och jag mer eller mindre bestämt oss. För att orka med heltidsarbeten om vardagarna och samtidigt bo på en gård med förhållandevis stora renoveringsbehov och stora projekt och investeringar framför oss, så bör vi dra ner på hästantalet. Idag har vi fyra hästar och vi tycker förstås mycket om dem allihopa. Dessvärre tar allt jobb så mycket tid och energi ifrån oss att vi inte orkar att göra något med våra hästar, mer än se till att de har mat och vatten och vanlig omvårdnad. Det i sig är också jobb... Ridning och träning finns det varken lust eller direkt tid för. Vi har tyvärr överskattat vår förmåga till att orka med diverse motgångar längs vägen och nu har saker och ting nått sin kulmen. För att inte helt ta slut på oss själva, mer än vi redan gjort, krävs det en förändring i våra liv.


Därför vill vi nu försöka hitta en fodervärd åt Perla och Gloria, det behöver inte nödvändigtvis vara i samma hem, men de två går bra ihop. Gloria är även till salu för den som är intresserad av att köpa en fin ponny. :)


Lite om de två, förutom det som finns på min hemsida: Perla är ett 9-åringt NSV-sto, ca 149 cm hög och smäckert byggd. Grundutbildad i AR.

Gloria är ett 4-årigt SRP-sto med mycket fin härstamning, ca 141 cm hög i dagsläget. Gloria är grundutbildad i AR från marken och jag har suttit en del på henne, samt blivit longerad i skritt och trav och själv kunnat överföra hjälperna till ryggen.

Egentligen borde vi satsa på att rida in Gloria, för hon är helt okomplicerad och lär sig jättefort så det skulle vara gjort på ett kick att få henne utbildad till att göra alla skolor uppsuttet i skritt och trav och galopparbete påbörjat. Men... jag känner ärligt talat att jag inte orkar.


Både Perla och Gloria är mycket trevliga hästar, men väldigt olika som individer. Perla är pigg och framåt, vaken och extrovert. Gloria tar det lite beskedligare och skyndar inte på i onödan och är mer introvert. Båda är lättlärda, men Perla stressar lätt upp sig och blir lite överambitiös medan Gloria tar i precis så mycket hon behöver men älskar beröm och gör mycket för en liten bit godis. :)


Jag tycker att det är väldigt roligt att utbilda andra inom AR, men jag har nu helt tappat inspirationen och lusten till att träna med mina egna hästar eftersom jag inte får tid till att vila ordentligt mellan allt och bli sugen på häst. Jag längtar inte till hästarna längre, och då är det dags att inse att man måste förändra sin tillvaro radikalt. Jag vill inte flytta ifrån gården, vi bor jättefint, eller förändra något annat, men vi har så mycket att göra de närmsta åren att vi behöver få tid över till annat än att allt ska kretsa kring gård och hästar. Ett minskat hästantal betyder lite mindre måsten i livet, och dithän behöver vi komma.


Så, om du som läser detta är intresserad av någon av våra ston, eller känner någon annan som skulle kunna vara det, är du hjärtligt välkommen att höra av dig. :)

Av Frida - 13 juni 2013 21:05

Häromdagarna ramlade jag över en text om hur djurmat framställs. Det är riktigt vidrig läsning om hur de största multinationella bolagen som Colgate-Palmolive, Mars, Protector & Gamble och Nestlé beblandar sig med produceringen av djurfoder. Anledningen till att de gör det har med ekonomi att göra. Öka totalvinsten för dem själva!


I längen nedan finns 5 avsnitt. Jag rekommenderar dig att läsa dem alla!


1. Från hushållskemi till hundmat är det bara ett steg.

2. Hundmat som andra fått lida av

3. Allting går att återvinna

4. Allting går att sälja

5. Allting går att köpa


http://www.cutiepiepolly.se/2013/06/5-fakta-du-inte-visste-men-borde-veta.html


Slutsatsen? Köp inget foder från dessa multinationella företag! Helst av allt, gör din egen hund- eller kattmat. Då slipper åtminstone ditt djur att äta av sina egna artfränder, behandlade med allsköns otäcka preparat i plågsamma djurförsök. Bara det är skäl nog för min del.

Av Frida - 8 juni 2013 14:47

Varmt och härligt väder, precis så sommaren ska vara!

Efter att jag haft några lektioner på förmiddagen kom jag hem och hade lite tid över, så jag bestämde mig för att ta ut Perla och Gloria. Båda tjejerna var lite trötta, men skönt nog var det i alla fall inga irriterande insekter i luften. :)

Jag jobbade Perla enbart i kapson från marken idag och försökte hålla varje övning så kort sim möjligt för att inte trötta ut henne i onödan. Hon går jämnt och fint nu, och gjorde fin sluta och samling på volt i skritt och trav. Därpå tränade vi samling från skritt på spåret och upptagning i trav. Fokus på att hon klev på framåt och inte började bredda bak. Hon gick fantastiskt fint och jag kunde ta med henne i denna samlade trav i vändning och diagonalsluta väldigt lätt och harmoniskt i båda varven. :)
Om det är något hon har lite svårt med så är det att få med sig vänster bog i piruett åt höger. Kanske beroende på vänster bak att den inte griper in fullt så mycket som den borde?
Efter passet stod hon med huvudet sänkt och var helt avslappnad, jag stod och mös med henne länge. :)

Gloria gick fint på volten i skritt och trav, sluta och samling. Vi tränade på galoppfattningar för att få lite mer energi i dem. Jag lyckades få Gloria både framåt och uppåt i galoppen, hon har lätt för att sätta under sig bakbenen och hon rör sig lätt! :) Gloriad styrka är hennes intelligens, det är ofattbart hur snabbt hon lär sig och bara hon får duktigted beröm och lite godis så gör hon nästan vad som helst. :)

Av Frida - 1 juni 2013 11:34

Vem blir inte trött i sommarvärmen? Jag blir det i alla fall och om det var några som var lugnare än vanligt så var det Gloria och Perla idag.
Jag jobbade båda flickorna från marken. Gloria hade svårt att hitta energin, hon fick anstränga sig ordentligt. När hon väl hade ett flyt i kroppen så rullade det på fint, det är höger varv som är lite, lite svårare som alltid, men hon lyssnar när jag ber henne ta i lite bättre. Hon fattade om, om än trött, enkelt galopp i båda varven. :)
Perla var vääääldigt lugn och sansad idag. Fastän Gloria ropade efter henne så lyssnade hon på mig. Hon svarade Gloria bara en gång precis i början.
Fokus med Perla låg på att hon verkligen lyssnade på mig. Det tenderar lätt att bli en energihöjning vartefter passet lider, men idag lade jag vikt vid att efter en upptempo-övning direkt gå till en lugn och långsam övning. Så, efter galopp blev det skritt och trav. Efter samling blev det sluta i skritt, t ex. Detta så att inte Perla kan räkna ut vad som kommer härnäst och på så vis föregå mig. Det fungerade bra. :)

Av Frida - 22 maj 2013 18:45

Den här bilden kom jag över på Facebook för en tid sedan. Den illustrerar väl hur ridning fungerar.


Ryttarens skänkel ger en impuls till hästens bakben, rörelsen fortplantar sig genom hästens rygg, hals, fram till dess nacke, vidare till hästens mun och därifrån till ryttarens hand som får information om vad ryttaren ska göra med sitt ben. Cirkeln är sluten.   

Handen i sig kan inget producera, utan endast känna av vad skänkeln har gjort. Om skänkeln har förmått hästens bakben att sträcka sig framåt, kommer ryttarens hand att få information om att så har skett, när hästen söker sig fram mot ryttarens hand.

Om handen känner motstånd från hästens mun, då skjuter hästen på med sitt bakben och då är informationen till ryttaren att aktivera hästens bakben till att sträcka sig framåt (bära) istället för att gå bakåt (skjuta på).


 

Av Frida - 14 maj 2013 22:35

 Sedan jag fick hem min nya sadel, en Barefoot Cheyenne av äldre modell men utmärkt för mig och hästarna, har ridträningen börjat komma igång igen. Jag sitter väldigt bra och bekvämt i sadeln och känner väl hur hästarna rör sig, precis vad jag vill ha ut av en sadel.


Tankar på att sälja Perla och Gloria har dykt upp igen, för det ska erkännas att det vore enklare att dels ha färre hästar, men även bara ha killar. Så, dyker rätt person upp är båda flickorna till salu.


Perla går riktigt fint, hon är åter igen lite svagare i vänstersidan, men det kommer ge sig med träning tror jag. Hon har så otroligt lätt för energi och tar i så hon nästan spricker när jag ber henne att samla sig. Alla "fel" hon gör, kan jag med relativ lätthet korrigera, hon är så lyhörd och arbetsvillig, men eldar upp sig lite väl ibland förstås. Behåller man bara lugnet då så sansar hon sig snart när hon inser att hon inte behöver ta i riktigt så hårt.
Jag började med att jobba henne längs staketet, i att gå upp i typ samlad trav. Jag lade fokus på att få lite mer skankböjning, så att hon inte bara vinklade korset. Det är lite svårt att se ifrån den position jag hade, ungefär vid hennes huvud, men jag tyckte att det såg ut som att hon satte sig lite mer. Erik bekräftade att hon så också gjorde.
I vänster varv har hon svårt med att få ställning och böjning rent genom kroppen, så jag försökte använda spöet att förstärka ställningen i nacken med genom att höja det vid hennes bog för att liksom holka ur henne där. Det fungerade bra och hon blev renare i nackens ställning och hon lade heller inte tryck i tygeln. Hon gick fint framåt utan att bredda för mycket bak och föll hon in i för mycket sluta kunde jag rakrikta henne igen med mina hjälper.


Jag kunde jobba henne i skolorna från marken och hon följde fint. Vänster bak är lite kort i steget, men som sagt, på bättringsvägen. :)


När jag satt upp och red kändes hon mer jämn än igår. Lade sig inte lika mycket på vänster tygel, så en liten förbättring.
Jag gjorde inte mycket mer än skolorna i skritt och trav på volten, sedan gick jag ut till spåret och bad henne samla sig upp till trav där. Lite svårare uppsuttet, men det kommer bli bättre med mer styrka. Jag avslutade med skolorna längs spåret i skritt för att hitta tillbaka till avslappningen igen, så att hon skulle ha i minnet att det är lugnt och mjukt jag vill ha. :)


Gloria är en så smart flicka! :) Hon fortsätter komma på hur det var igen efter uppehållet, hittar tillbaka till energin i kroppen. Efter sedvanligt jobb med skolorna från marken och på longen, lite samling i skritt och trav så fick jag henne att ta ordentlig energisk fart i galoppen och få den lekfull! :D Det är KUL att galoppera och det var precis så jag ville hon skulle röra sig! Energiskt, framåt och glatt! Hon till och med stegrade sig i ganska satt läge (tänk pesad) och eftersom det var glädjeyttringar så lät jag henne hållas. Jag uppmuntrar henne gärna till att bli mer energisk och uttrycka sig, och så länge hon håller sig inom ramen och lyssnar, så tycker jag att det är okej. Efter dessa galopper fick hon mycket mer framåtanda, energi och ork i det övriga så därefter var passet slut efter några fina energiska samlade travsteg! :D

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2022
>>>

Länkar

RSS


Träna glosor med Ovido