Direktlänk till inlägg 21 augusti 2014

Mer galopp på volt

Av Frida - 21 augusti 2014 10:02

Inget störtregn idag så det blev hästträning på morgonen. :-) Disto verkar se fram emot träningssejourerna och står vid grinden med spetsade öron när jag kommer. :-) Vilken skillnad mot för ett år sedan, det har tagit tid för honom att mogna mentalt också. Nu är han äldre och av naturen inte lika ängslig som i yngre år; vi har märkt samma sak på alla våra hästar. Med åren blir de lugnare även fast det inte varit någon direkt träning. När Gloria varit hos oss ett halvår tyckte vi att det var en bra idé att ta en promenad med henne, vilket inte hon höll med om. Hon var orolig och vi kom inte många hundra meter innan vi fick vända hemåt igen eftersom det ändå inte tillförde något så att säga.
När hon var något år äldre däremot gick det bra att gå en kortare sväng utan att hon blev upprörd eller orolig.

När vi fick hit Gibson var han väldigt tydd till sin dåvarande matte och det var bara henne han litade på och kunde ledas av. Gibson har mest bara fått vara i hagen hos oss bortsett från verkning av hovarna och borstning men dessa två saker utförde vi i början strax utanför hagen så att hans kompisar nästan var inom räckhåll. Nu däremot går det fint att leda iväg honom även fast han inte ser de andra och han kommer landa mer och mer med åldern och trygghet.

Jag känner inte att Distos år här i hagen har varit honom till last utan han har fått lika mycket ro som de andra, bara fått varit.

Nu däremot är han mer säker på sig själv och mer mentalt redo också tycker jag. :-)

Efter sedvanlig borstning och pyssel provade jag Glorias gamla kapson på honom, den passade honom bra. Jag ville se hur ett fast nosjärn funkade på honom eftersom det är lite tydligare mot hästen. Jag fick en bra, stadig känsla av den. Jag bad Disto om att sänka nacken och hitta ställning åt båda håll, flytta bogarna lite både från inner- och yttersida. Det kan vara lite lurigt att förstå om hästen glider undan för en eller flyttar sig av ledighet. Tappar jag hästen eller har jag den med mig? Jag får ibland lite känslan av att Disto ändå flyr undan för mig, tar den lättaste vägen ut.

Jag provade därför att flytta hans bogar lite vid staketet idag just för att se om han flyttar sig undan mig fastän det blir klaustrofobiskt trångt på andra sidan. Till en början tyckte han det var jobbigt och då inte helt självklart att flytta undan, närmare staketet då han blev lite spänd. Vartefter flyttade han bogen bättre undan och kunde behålla ställningen i nacken lättare utan att bli spänd.

Erik och jag skojade lite om Disto igår och kallade honom Schitzinguido eftersom han är så flaxig i personligheten. ;-) Ena stunden är han spänd och rädd, för att i nästa stund slappna av och nästan bli lite kaxig. Säger man till honom då blir han spänd igen. ;-) Detta kommer bli mer stabilt med mer träning när han lär sig att inget hemskt kommer att hända. :-)

Det börjar ta sig att han förstår att flytta in rumpan, nu behöver han bli säker på att hålla bogen och nacken kvar i rätt läge för att slutan ska komma på plats. Jag skulle behöva ett lite längre spö. Jag tycker att körpisken är lite för sladdrig och oprecis medan dressyrspöet är lite kort.

I longeringen idag börjar galopp fattningen sitta och han höll galoppen ett par varv med hjälp från mig. Det är rätt skönt att han bryter av när jag önskar också. :-) Vi har inga problem att gå ner i gångart, det som är svårast just nu är att få till halterna på longen. Jag funderar på att jag behöver ha något tydligt med kroppsspråket för att få halten på plats men också få honom att tydligt förstå att flytta ut bogen utan att gå framåt. Jag måste vara noggrann med att inte rikta spöet mot hans framdel för att få honom att röra sig utan endast att flytta sig utåt. Jag får nog vara tydligare med halten där när jag ber honom om att flytta ut bogen på spåret igen så att han förstår skillnaden där.

Efter träningen band jag upp honom utomhus och hämtade i sadelkammaren några kakor Pavo Summer Fit som vi skaffat som mineralfoder nu om sommaren. Vilken uppsyn som mötte mig när jag öppnade dörren! :-)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Länkar

RSS


Träna glosor med Ovido