Direktlänk till inlägg 31 augusti 2014

Galoppombyte för Titan! :-D

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)


Då jag inte ridit Perla på ett tag kände jag hur den gamla skevheten blivit lite sämre igen, hon skjuter ut vänster bog och har svårt att ställa sig i nacken åt vänster, hålla vänster bog på plats och föra fram vänster höft. Nåja, det är bara att försöka mjuka upp och få henne att bli bättre. Jag ägnade därför en ganska lång stund åt att enbart skritta på Perla. Volter, serpentinbågar och även gå längs fyrkantspåret och snett igenom. Flytta henne sidvärtes både ställd från rörelseriktningen och i den samt även ganska så rak. Just vänster bog känns "tung", det är det bästa sättet att beskriva känslan tror jag. Jag försöker känna hur lätt det är att flytta henne åt både höger och vänster på samma sätt. Det går lättare/snabbare att flytta henne åt vänster, så jag koncentrerar mig på att flytta lika mycket åt höger och vänster. Om jag vänder in på medellinjen och flyttar henne henne halvvägs till långsidan på höger sida och då når dit när jag kommit till halva långsidan, så försöker jag flytta henne tillbaka till medellinjen på lika lång sträcka. Åt det håll där hon är enklare att flytta, ser jag till att inte flytta henne för snabbt och tvärt utan minska på hjälperna åt det hållet. Åt det håll som hon är svårare att flytta ser jag till att rida mindre framåt och mer åt sidan, minska mina framåtdrivande hjälper för att vi ska hinna mer sidvärtes än framåt.


Efter en stunds uppmjukning kändes Perla ganska okej ändå, så jag red fram i trav. Arbetet var detsamma i trav, hon kändes inte stressad eller låg på framåt utan jag kunde rida med ganska lång tygel och få henne att sträcka sig framåt/nedåt utan att springa fortare.


En liten detalj som jag måste träna på med Perla är att se till att träna mer halter under passet. Som det är nu rör vi oss från passets början till slut. Detta har fått till följd att Perla så snart jag stannat henne, vill att jag ska kliva av, alternativt ge henne en godis. Det visar hon genom att gungande höja huvudet och titta lite menande åt mig. Så snart jag har hoppat av slutar hon. Vi får träna mer på halter förstod jag idag. Nästa pass kommer jag lägga in mer halter och träna på att göra halt.


Eftersom jag lade märke till detta särskilt idag, bad jag henne därför om skritt igen efter halten. Sedan fick hon skritta och jobba lite i skritt och trav, samt samling i dessa båda gångarter. När jag samlar skritten på Perla upplever jag att hon gärna vill bli lite långsam och gärna bred i sina bakben samt att hon liksom skjuter rygg. Jag försöker därför att efter förhållning driva henne framåt med skänklarna så att hon tar sina bakben framåt istället för åt sidorna. Samlingen i skritt går bättre och bättre allteftersom, men jag får passa mig för att hon börjar bredda bak som sagt. Hon måste alltid ha framåt/nedåtsökning och ta bakbenen framåt.


Samling i trav går faktiskt ganska lätt. Hon lyssnar fint på sitsen där och jag varierar mellan att rida framåt i trav igen, eller gå ner till skritt. Jag försöker behålla samma energi framåt i skritten som i traven, så att det inte känns som att hela hästen liksom "kollapsar" i övergången till skritt, utan att hon fortfarande känns rund, dvs kliver inunder sig med bakbenen och inte paddlar på med dem bakom sig.


Perla kändes trots allt väldigt fin idag, hon är ambitiös och försöker så gott hon kan. :-)


       


Efter att ha lämnat Perla i hagen tog jag med mig Titan ut därifrån. Till en början var han väldigt intresserad av att äta gräs, men så snart han insåg att vi var på väg till uppbindningsplatsen följde han glatt och villigt med. :-) Eftersom Perla nyss haft sadeln på sig och den var lite varm efter det, beslöt jag mig för att rida barbacka på honom. Jag funderade en stund på om jag skulle rida på hans tredelade bett eller på blank stång eller kandaret. Jag beslöt mig för kandaret eftersom där kan jag välja om jag vill rida på bridongen, stången eller båda delarna.

Till att börja med fick Titan mjuka upp sig lite från marken, jag gick bredvid och bad honom gå på volt och flyttade honom även i lite öppna på volten och rakt spår. Öppnan är lösgörande för hästen och Titan blir, liksom Perla, lite stel i bogarna känns det som, så efter att få gå en stund där han gäspar och blir mjukare så sitter jag upp när jag känner att inte så mycket fler gäspningar kommer.

Jag ville känna hur smidig Titan var, så jag red öppna längs medellinjen och bytte till andra sidans sluta. Jag försökte under övningen att behålla alla ben på samma spår, vilket inte är helt lätt. Det blev nog inte särskilt perfekt, men just att kunna skifta från ena sidans böjning till andra kan ge ett hum om hur mjuk hästen är.

När jag kom ner till slutet av långsidan bad jag om en liten skrittpiruett, inte särdeles centrerad, så jag red diagonalsluta tillbaka till medellinjen. Sådär höll jag på en liten stund. När jag beslöt mig för att börja trava så hann jag inte mer än in på diagonalen förrän Titan började galoppera. "Visst", tänkte jag, då får han väl galoppera på då. Höger galopp var favoritgaloppen idag, han kunde gärna galoppera i höger galopp i vänster varv. Vänster galopp i höger varv var svårare. Plötsligt fick jag därför en idé! Jag skulle prova att göra galoppombyte från vänster till höger, nu när han var så pigg på att galoppera och så gärna ville hålla höger galopp. Sagt och gjort, jag bad om vänster galopp längs långsidan i höger varv och han lyckades faktiskt behålla den i höger varv på volten. När vi var på väg in på den öppna delen av volten satt jag därför om och hoppades på det bästa, och Titan bytte galopp!    Säkert inte det snyggaste bytet som skett på denna jord, men han bytte dock och det rent, sade Erik! :-D Därefter var passet för Titan definitivt slut för dagen! Duktiga häst!


 #ridkonst

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Länkar

RSS


Träna glosor med Ovido