Senaste inläggen

Av Frida - 13 januari 2010 10:04

Jag läste nyss en artikel om Moorlands Totilas - den fantastiska hästen som ryttaren Edward Gaal rider på.


Länk till artikeln


I artikeln skrivs det om ifall det rör sig om cirkus eller drömdressyr. Dressyrdomare menar på att man kritiserar alltid de bästa. Det är ingen som kommenterar dem som kommer sist. Kanske beror det på att de som vinner, vinner med spektakulära shower, som knappast kan anses som naturliga rörelser för en häst?


Jag vill minnas att Frieserhästträningar också har varit starkt ifrågasatta. För många år sedan läste jag en hemsk artikel om hur man tränade Frieserhästar för att få dem att röra sig så spektakulärt som de gör. Jag länkar även till denna artikel och hoppas att den väcker intresse. I länken nedan finner ni texten om Frieserhästträning längst ner på sidan. Varning för hemska bilder!


Länk till artikel om frieserhästträning


Notera även artikeln "Träningsmetoder under diskussion", som handlar om rollkur och den ifrågasatta träningsmetoden.


För att återgå till Moorlands Totilas, så sällar jag mig till den skaran som anses att det är cirkus. Det måhända att det är en häst med exceptionella rörelser, men jag tycker inte att det är vacker dressyr inne på tävlingsbanan, för mig ser det ut som en cikrusshow. Är det där ett dressyrprogram som visar rörelser som stärker hästen? Den frågan ställer jag mig.

När jag har sett den hästen röra sig, ser det inte harmoniskt och mjukt ut. Vad är målet? Ska frambenens överarmar vara högre än parallella med marken? I Moorlands Totilas fall är det så, titta när den hästen rör sig, så ser man att hästens överarmar går högre upp än att vara parallella med marken. Vad är målet? Hästars överarmar som pekar rakt upp mot himlen? Har vi kommit till det bästa av det bästa då..?

Av Frida - 4 januari 2010 15:01

Det finns faktiskt grupper mot Rollkur på Facebook. Idag råkade jag av en händelse gå in och titta i den grupp som jag är med i, Say no to rollkur. Det finns gräsliga klipp på kända ryttare som tränar sina hästar enligt rollkur. Jag förstår inte - det ser ju inte vackert ut, så varför rida så? Det finns också ganska många klipp, intervjuer mm mot rollkur.


Dressyr är vackert när det utförs i harmoni mellan häst och människa, det ska vara en dans.


Av den blotta anledningen finner jag det motsägelsefullt att rida på rollkursvis - just för att det ser brutalt och gräsligt ut. Så, varför ens utreda ifall det är skadligt eller ej? Det är ju för det första inte ens vackert att se på. :(

Av Frida - 9 november 2009 21:31

 

Sedan vi flyttade hästarna till "vår gård" (den är vår på fredag!) så har vi noterat hur hästarna verkar må. Titan verkar nöjd och glad, kommer så snart man ropar på honom. Är gärna med på vad man gör och är nyfiken på vad vi står i. Perla däremot, hon saknar nog förra hagen. Hon ser lite uttråkad ut, nästan deprimerad, om man skulle säga vad man ser. I början var hon förstås lika nyfiken på hagen som Titan var och de sprang runt och hade sig. Det gör de förvisso nu med, fastän vi inte ser det så ofta. När Erik och jag fixar med vatten, mockar ligghallen osv, så är Titan gärna med, men Perla drar sig undan lite, står och hänger. Ibland stannar hon kvar i skogen också, verkar inte så jättepigg på att komma. Jag tror att hon sörjer förra hagen, där hon också flörtade duktigt med två valacker i hagen. Lite för intensivt, hon går inte att ha tillsammans med andra valacker än Titan verkar det som, för hon triggar igång dem med sin brunst.


Till våren har vi intentionerna att låta betäcka Perla, förhoppningsvis blir hon lyckligare då, men jag tror verkligen att hon också tycker bättre om när det är lite större flock och mer fart och fläkt liksom.


Titan som däremot verkar vara en enstöring, tycks trivas bäst när det är han och Perla. Han har tytt sig till Perla från första stund, och dessförinnan var det bara ett fullblod som han var riktigt bra kompis med. Titan verkade inte trivas i förra hagen, jag tror att han nästan var lite utstött där, för han var inte alls som de andra hästarna.


Det är väl med hästar som med människor, de är individer och det är inte självklart att alla trivs bra i en stor flock. Perla är dock en individ som tycks göra det, så vi får väl se vad vi kan kompromissa fram mellan henne och Titan.

Av Frida - 5 november 2009 16:43

Åter igen går vågorna höga om rollkur, eller hyperflexion som det också kallas. Jag är inte till fullo insatt i ifall rollkur är exakt detsamma som hyperflexion, men jag har sett utövningarna av både sådant som kallas rollkur och sådant som kallas hyperflexion.

Vad är det då jag ser? Jag ser hästar som lider, klart och tydligt. Det är inga lyckliga välmående hästar som ser stolta ut i blicken. Det är inga förnöjsamt spelande öron och lugna ögon.


Är det så svårt att undgå att se att hästarna lider av det? Måste vi ha en vetenskaplig rapport som baseras på undersökning under lång tid och på välkända institut? Det verkar nästan så. Det ska forskas in absurdum innan det offentligt ska erskännas att hästen t ex mår bra av att vistas utomhus i flock, att den mår bra av att ha fri tillgång på grovfoder etc. Varför kan man inte studera den vilda hästen som djur? Är det så svårt att begripa att en häst är ett djur med instinkter lika väl bevarade som hundar och katter och andra djur som vi håller oss med? Vad skiljer apan på zoo mot den vilda apan i träden? Varför försöker man skapa så naturliga livsbetingelser för djur på zoo, men inte för hästar?


Rollkur och hyperflexion är lätt avgjort djurplågeri. Eftersom de som nyttjar metoden ändå vinner priser så kommer den inte att förbjudas på länge. Inte förrän sponsorer och publik tar avstånd från utövandet så kommer ett förbud inte att sättas. Det tror jag det.


Här är för övrigt länken till tidningen ridsport där det står mer om rollkur och även en del kommentarer till artikeln:

http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=261512

Av Frida - 31 oktober 2009 18:07

Idag har vi flyttat hästarna till vår egna gård. De verkade väldigt nöjda med att ha kommit dit och vandrade förnöjsamt runt i skogen.Glad

Av Frida - 30 oktober 2009 21:43

Ikväll gjorde Erik och jag en hemsk upptäckt, Titan har fullt med knölar i skapet! Det första som slog oss var cancer! Efter googlande och sökning på Bukefalos hittade vi dock ett inlägg där en häst fått knölar lite varstans på kroppen, och det visade sig vara en allergisk reaktion. Då drog vi oss till minnes att en annan häst i hagen fick utslag tidigare i år, och då fick byta hage. Nu har det varit dåligt med mat i hagen och de har heller inte haft fri tillgång på hö de senaste dagarna. Troligen har Titan ätit av någon giftig växt eller annat, som givit upphov till knölarna.


Vi flyttar hästarna till vår egen gård i morgon, förhoppningsvis försvinner knölarna när vi flyttat hästarna. Om inte annat får vi ta kontakt med veterinär så klart.

Av Frida - 24 oktober 2009 07:39

Hygrom - det är en svullnad som kan uppträda efter att hästen t ex har blivit sparkad. Det som ledde till att jag lärde mig detta ord, var att vi för några dagar sedan upptäckte en svullnad på Perla, just i bogen mellan frambenen. Eftersom hon den senaste tiden har varit ganska så brunstig så har hon nog råkat fått sig en spark när hon har varit alltför närgången mot de andra hästarna i hagen.


Beträffande brunstigheten, så får hon nu ett dyrt preparat som heter Hormone Balance. Till en början verkade det fungera, men sedan återkom brunstigheten, så då ökade vi på dosen.

Nu går Titan och Perla endast tillsammans med ett annat sto, och i den flocken verkar det vara lite lugnare. Perla är så oerhört flörtig av sig...


Nåväl, bulan mellan frambenen är säkert uppkommen efter en spark, men nu har jag lärt mig vad det heter. Trodde först att det hette ödem, men så är det inte. Själva svullnaden påminner om en lårkaka, så det var det ord jag först sökte på inne på Bukefalos, men då hittade jag ordet hygrom.


Bra när man lär sig nya saker! :)

Av Frida - 24 oktober 2009 06:15

För några dagar sedan läste jag signaturen "Havrepappas" blogg där han skrev om sin reaktion om rapporten "Älskade hästar" från Djurens Rätt. Jag har också läst denna rapport, fast det var ett tag sedan. När jag läste den framkom inte så mycket nytt, det satte snarare pränt på saker som jag länge känt till och känt avsky för. Signaturen Havrepappa verkade dock läsa rapporten på ett annat sätt än vad jag gjorde, tror jag.


Här är för övrigt länken till rapporten: http://www.djurensratt.se/portal/page/po.../hastrapport.pdf

Här är länken till Havrepappas blogginlägg om rapporten: http://www.hippson.se/blogs/havrepappa/7...epappa/73941.htm


Många icke hästmänniskor som jag pratar med, har ofta en helt annan syn på hästar än vad hästmänniskor har. För icke hästmänniskor är det inte naturligt att rida en häst, att ens ha den domesticerad. Icke hästfolk, som inte har förutfattade meningar om hur en häst bör leva eller tas om hand är ofta förvånansvärt mindre bekymrade om vilken färg hästen ska ha på "sitt" täcke eller ens hur stor box den har. Det är lätt för dem att se hästen som vilket annat vilt djur som helst, för i grund och botten är hästen ett vilt djur, även om vi har tämjt dem. Det går att tämja många djur, men att ta ur dem deras vilda instinkter är svårt. Har man däremot blivit lärd att behandla hästar på ett visst sätt, t ex från ridskolan där man lärt sig rida, så är det onaturligt för människan att helt plötsligt frångå det sättet.


Jag tycker inte att rapporten är så konstig, men den berör mig djupt. Kanske är det så att de hästägare som har vuxit upp med att hästar ska stå inne i en box med täcke och lindor på natten, och ofta om dagen, rakas inför varje vinter och sedan täckas med tjocka termotäcken, äta x antal kilo kraftfoder som komplement till x kg hö/silage/annat grovfoder, och vistas i ensam i en rasthage, á en paddocks storlek, som känner sig attackerade i denna rapport? För dessa människor är det en djupt rotad vana om hur de ska hantera och sköta sina hästar, och det behöver inte medföra fysisk misshandel av djuret hästen.

Många tänker sig djurplågeri som former av där man fysiskt misshandlar hästen, men det kan också vara mental misshandel.

För att ge några enkla exempel på detta;

* Tänk på alla värphöns som förr så "naturligt" satt i trånga små burar och producerade ägg på löpande band. Det var ingen som fysiskt skadade dessa höns.

* Tänk på alla kor som så "naturligt" står tjättrade i sina bås dygnet runt när de tagits in från säsongens sommarbete.

* Tänk på alla grisar som så "naturligt" hålls i utrymmen inte större än att de rymmer suggan själv.


För bönder som vuxit upp med att hålla djur på ett visst sätt, finns det inget onaturligt i att fortsätta hålla sina djur på detta vis, det har ju alltid fungerat förr! Sedan kommer en myndighet och ska helt plötsligt diktera nya villkor som gör att de måste ställa om sig och bygga om hela sin anläggning för miljontals kronor. Inte blir bönderna glada av det. Dessa bönder sköter också säkert sina djur på ett kärleksfullt sätt, och på det sätt som de har lärt sig i generationer. Trots det, vilken "icke-bonde" tror inte att värphönsen skulle trivas bättre i små flockar, med sin egen tupp och få vistas ute lite som de vill? Vilka kor skulle inte trivas bra med att få vandra fritt på markerna, så som de gör om somrarna? Vilka grisar skulle inte må bra av att få röra sig fritt och kunna bygga sina egna bon ute i naturen?


En väninna till mig har studerat bland annat grisars beteende, och berättade för mig att grisen egentligen är ett mycket renligt djur. Hon hade häpnadsväckande mycket information om grisars naturliga beteende, när de får möjlighet till det. Jag hyser ingen tvivel om att de flesta tamdjur skulle kunna må mycket bättre och bli lugnare av att få leva så nära sin naturliga livsmiljö som möjligt. Saken är bara den att människor är uppvuxna med traditioner om hur man håller djur, och dessa traditioner sitter djupt rotade och medför att vi lätt känner oss hotade den dagen då någon ifrågasätter vår djurhållning.

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2022
>>>

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards