Senaste inläggen

Av Frida - 10 augusti 2010 09:37

Idag är det tisdag och Marc Lubetzki kommer hit för att filma. Därför ska hingstarna vara extra rena. Många av hästarna med vitt på sig har därför fått duscha på morgonen.


Kathi och jag fick också hjälp från en tjej som heter Anna. Hon kom hit igår och är en väninna till Anna-Clara (Anna-Clara och Katrin Wallberg är här som veckoelever denna vecka). Anna erbjöd sig att mocka alla hingstarnas boxar i morse, och den hjälpen tog i tacksamt emot. Tack vare det var vi klara med stallsysslorna inklusive mockning av rasthagar strax efter klockan nio i morse.


Igår hade jag min första lektion för Bent. Den innebar att jag skulle visa vad jag jobbar med hemma. Jag valde att jobba uppsuttet. Om jag jämför gårdagens ridning med det vi presterade i Laxå för två och ett halvt år sedan, så var Laxå 100% bra, och gårdagen var ungefär 50% bra. En bra dag hemma har vi kanske 75% av det vi gjorde i Laxå. Med andra ord har vi mycket jobb framför oss.

Bent var trots allt ändå relativt nöjd med min ridning och vad jag åstadkommit, men idag ska vi börja från början med longeringen.

Bent kommenterade också att Titan behöver passas på vikten, och det är så sant så sant. Vi jobbar med det allaredan, men det tar tid förstås. Har en häst väl en gång blivit fet är det ibland svårt att bli av med fettet. Som det är nu skulle Titan behöva bli av med ca 100 kg, så det är en del. Han rekommenderade mig att endast ge Titan ytterst lite hö och däremot fri tillgång på halm. Inte havre- eller vetehalm, utan råg- eller kornhalm. Anledningen var att i själva axet finns mycket näring och då särskilt i havre- och vetehalm. Vistas i hagen skulle han endast få göra under väl räknade minuter, så jag funderar på ifall han skulle få gå i hagen en timme om dagen, och under 2 timmar istället stå i boxen med tillgång till halm.

Av Frida - 7 augusti 2010 21:34

Nu är det dags att duscha och sedan krypa till kojs!


Dagen började klockan 6, så jag fick stiga upp 5.20 i morse för att hinna äta frukost och klä mig. Sedan började dagen.


Än så länge är det mycket nytt att lära sig. Jag fick titta på Kathis instruktionshäfte. Ännu har jag inte fått något eget, men det blir förmodligen om någon dag eller så. Om inte annat får jag be om ett sådant. Nu har de flesta riddare och väpnare åkt hem, då sommarakademien är slut.


Det är en del ledig tid mellan hästar som skiftas mellan hage och box, så än så länge tycker jag att arbetsdagarna är helt ok. Bara man kommer i säng på kvällen så att man inte är alltför trött på morgonen. :)

Av Frida - 6 augusti 2010 22:30

Idag kom Erik och jag fram till Danmark och Bents gård vid halv tolv. Efter att ha blivit runtvisad, fått alla grejor urplockade ur bilen och Titan inställd i en hage, så for Erik hemåt vid halv fyra på eftermiddagen.


Det första som har hänt är att jag har fått vissa av hästarna tilldelade mig. Det går visst till så, att varje praktikant har hand om vissa hästar, mockar deras boxar osv. En uppdelning för att fördela arbetet och ansvaret.


Titan verkar ha kommit någorlunda till ro. Han verkar sörja Perla lite mindre nu, det finns andra hästar runt omkring. Han kommer få dela hage med ett 3-årigt korsningssto, connemara/haflinger. En trevlig gul liten flicka. :)


I övrigt så pågår sommarakademien här just nu. Det är väldigt mycket folk av blandade nationaliteter. Några ansikten känner jag igen, men det är få. Ikväll har det varit barbeque, men jag tog tidig (framåt 22) kväll eftersom jag känner mig ganska matt efter den långa resan och de få timmarna sömn som jag fått de senaste dagarna.


I morgon är första arbetsdagen. Då ska jag upp klockan 5.30 för att vid 6.00 tillsammans med Celina lära mig rutinerna i stallet.


Fortsättning följer...

Av Frida - 30 juli 2010 17:30

I helgen beställde jag en Chezz Iberico. Idag anlände den, och än så länge ser den lovande ut.   Jag har inte provat den på Titan, men ska strax ut och göra det.


Här är en bild från sidan:

 

Och här är en framifrån när sadeln ligger på vårt köksbord:

 

Av Frida - 29 juli 2010 20:40

Nästa vecka kommer jag åka till Danmark och under två månader jobba som praktikant hos Bent Branderup. Jag hoppas att jag kan uppdatera bloggen lite då och då om vad jag får uppleva där. :)

Av Frida - 26 juli 2010 22:29

Igår var Erik och jag på uppvisning i Akademisk Ridkonst på Medevi Brunn. Det var riktigt kul faktiskt, det hölls en kort föreläsning som intro om AR på ca 45 min när vi kom dit, och lite senare hölls det en liten riduppvisning. Erik fotade en del, och så snart jag fått ordning på bilderna så ska jag skriva lite mer om uppvisningen och lägga upp lite bilder här. :)

Av Frida - 24 juli 2010 08:01

Nu var det evigheter sedan jag skrev i bloggen senast. Jag har faktiskt kommit av mig lite av allt trist jag råkar läsa på nätet. Just nu pågår den eviga diskussionen på Bukefalos om huruvida Akademisk Ridkonst, Bent och hans elever rider bra. Jag är riktigt trött på detta, och somligas försök att omvända andra till att se "deras sanning".

Å andra sidan är det bara att strunta i att läsa diskussionerna och rida bäst man själv vill egentligen.   Fast, ändock, det finns bra stans där man över nätet kan prata AR. Buke är ju största hästsnacksidan på internet, så det är klart att AR-ryttarna hänger där...


Det är trist att höra på skitsnack. Bent har jag faktiskt aldrig hört prata illa om någon annan tränare eller ridstil. Däremot kan han ge sin synpunkt på huruvida den ridningen fungerar att utbilda hästar genom. Han har nämnt olika personer som han tycker är bra hästutbildare. Däribland Hubertus Schmidt. Sedan var det ett antal till, men just Hubertus minns jag. Hubertus har jag också sett på tävlingsbanan och på lite olika youtubeklipp. Detta klipp nedan togs upp i en tråd på Buke, och det tycker jag ser riktigt trevligt ut. Så vill jag hellre rida, än väldigt elektriskt som man kan se andra ryttare rida.


Definitionen av bra ridning beror väl på vad man vill uppnå? Jag tycker faktiskt inte att Akademisk Ridkonst är att likställa med den dressyr som man ser på tävlingsbanorna, eller heller Portugisisk dressyr, eller Tysk dressyr eller what so ever. Akademisk Ridkonst är för mig ett sätt att gymnastisera häst och ryttare.


Som exempel på hur Akademisk Ridkonst ser ut togs denna video upp:


Jag vet inte om detta kan kallas representativt för vad Bent gör idag, men jag tycker att denna film visar att man t ex kan rida i galopptakt i mycket långsamt tempo. Det måste inte vara högt tempo bara för att gångarten är hästens snabbaste.

Jag är faschinerad över hur man kan förmå hästen att följa ryttaren. Vad man vill uppnå är olika beroende på situationen.


Jag har provat lite olika sätt att rida, och förstår att för att kunna få hästen att piaffera t ex så krävs det mycket energi som istället för att riktas enbart framåt, riktas uppåt/lite framåt.


I grunderna i Akademisk Ridkonst fokuserar åtminstone jag på avslappning, att hästen sträcker ut halsen framåt/nedåt och liksom rundar sin överlinje i en båge. I den grundpositionen kan man jobba i skritt och trav på volt och rakt spår. Detta blir som gymnastik för hästen. Den utsträckta grundhästformen är inte samlande, utan mjukgörande och gymansticerande.

När man sedan har kommit längre i utbildningsskalan och har en häst som fortfarande välver sin överlinje i en båge, och man har fått hästen att resa upp sig i en högre form, så kan man jobba samlande, vilket innebär att bakdelen ska sätta sig mer och framdelen liksom sträcka sig uppåt.


Nu när vi har fått ridbanan på plats, så har jag kunnat börja rida Titan och Perla mer. De är väldigt olika individer. Titan är stor och krallig och ganska lugnt i temperamentet. Perla är ganska liten och nätt och lite mer framåt i temperamentet. Förut föredrog jag verkligen Titans lugn, men nu kan jag tycka att Perla är rolig att rida, när hon har mer energi i grunden. På Titan får man försöka jobba fram energi och det är inte alltid så lätt. Jag skulle kunna mata i honom havre, då brukar energin komma igång, men det är inte alltid så nyttigt det heller när man försöker få en häst att gå ner i vikt.

Beroende på en hästs egen inneboende energi så är det nog olika lätt att rida dem till energisk ridning. Jag kan få igång Titan mer så klart, men är jag trött en dag så krävs det att jag går upp väldigt mycket i varv för att kunna få energi i honom. Perla har mycket mer motor i grunden och där behöver man bara ta vara på energin och omforma den, så rör hon sig vackert ändå.


Vem har sagt att det är lätt att rida?   

Av Frida - 26 juni 2010 11:47

Så här ser det ut nu, när arbetet med ridbanan är påbörjad:





Vi valde till slut att lägga ut jobbet på entreprenad, för det visade sig att marken vi avsett att förlägga ridbanan på var väldigt mjuk och lerig, en gammal mosse faktiskt. Den grävmaskin vi själva har, sjönk ner i marken och var inte värst vidare lämpad för att fixa ridbana med, så vi insåg att enda chansen till att få fram en ridbana denna sommar, var att leja ut jobbet.


I början på nästa vecka kommer markduken på, ovanpå det blir det sedan paddex. Vi har valt paddex eftersom ifall ridbanan trots allt skulle fungera dåligt, så finns alltid möjligheten att rafsa ihop materialet och göra om på nytt. Inte för att det är roligt förstås, men om man måste så finns ändå möjligheten.

Ska man bygga en ridbana på traditionellt sätt, med flera olika lager, så har man bara en chans på sig, man kan inte separera lagrena senare och göra om jobbet.


Efter att materialet är på plats, ska det sedan upp ett staket. Ytterligare en detalj att fundera på alltså. Någon som har några tips?   

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2022
>>>

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards