Alla inlägg den 7 juni 2012

Av Frida - 7 juni 2012 19:55

När man sitter till häst, är sitsen den enda hjälpen man inte kan plocka bort. Du kan plocka bort skänklar, tygel, spö och röst, men sitsen förblir alltid där så länge du inte har stigit av hästen. Därför bör man i all hjälpgivning utgå från sitsen som den primära hjälpen och om hästen inte svarar för den, då som först lägga till skänkel, tygel, spö eller röst allt utifrån vad som behövs. Börjar man med små signaler kan man förstärka dem med större signaler, men rider man redan från början med grova signaler, finns inte mycket att ta till när hästen inte svarar på de grova signalerna.


Jag tror också att det finns en inneboende önskan i var och en att rida med små, osynliga hjälper, och komma till att efterlikna en kentaur med sin häst. "The two minds must want what the two bodies can." som Bent Branderup har uttryckt det. Dithän kommer man inte genom att använda sig av grövre och grövre hjälper på sin häst.


Så, vad ska då sitsen göra? Nummer ett är att ryttarens sits ska vara hästen följsam, men också att ryttaren ska kunna föra hästens kropp med sin sits. När hästen rör sig i skritt, följ med i dess ryggrörelse och känn efter hur hästens rygg rör sig. Vad händer med din kropp och hur kan du påverka hästens rörelse genom att ändra något i din kropp? När man sitter med i en rörelse kan man också förstärka den, men även minska den genom att ändra sin kropp. Följ med och överdriv rörelserna för att få hästen att ta ut sin rörelse mer, eller kom lite efter och bromsa upp rörelsen. Genom att föra fram sin egen inner höft, kan man förmå hästen till att föra fram dess inner höft. Vill vi att hästen ska föra sig med sin inre höft framförd, ja då behöver vi med vår kropp först visa det och tillåta hästens höft att komma fram. Med sin framförda innerhöft gäller det att fortfarande vara följsam och inte fastlåst i sitsen bara för att man nu har fört fram sin innerhöft. Försök att låta inner höft vara längre fram placerad hela tiden i rörelsen och känn efter hur hästen svarar på det. Om hästen inte lyssnar på den framförda innerhöften, kan man med handens hjälp försöka förmå hästen att ställa sig i nacken och därmed också höften. Försök sedan att hålla hästens ställning kvar enbart med din sits och hjälp bara till med handen för att stödja sitsen, men släpp efter på handen och försök få hästen att gå kvar så efter din sits.   


Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Länkar

RSS


Skapa flashcards