Direktlänk till inlägg 10 januari 2014

Skrittarbete förbättrar galoppen

Av Frida - 10 januari 2014 23:09

Idag var det tredje träningspasset denna vecka med Titan, och även om jag inte missminner mig tredje träningen efter julledigheten då hästarna fick vila sig i form medan vi gjorde annat. Alltid när Titan har varit ur träning en tid har han en lång startsträcka igen. Att träna honom är som att ro en båt uppströms, så fort man slutar ro åker båten tillbaka med strömmen igen.


Under träningen dessa gånger har vi mest skrittat och jobbat i samlad skritt med kontrollerade rörelser. Vi har travat lite och tagit lite galopp. På dessa få gånger har Titan stärkt upp sig anmärkningsvärt i galoppen. I onsdags filmade ju Erik på slutet när jag bad Titan röra sig lös i ridhuset och Titan höll sig då nära mig. Den galoppen var mycket bättre än dagen innan men galoppen idag var än bättre!    När jag bett om vänster galopp och galopperat några varv på volten och efter lite återhämtning red i andra varvet var det knappt så jag vågade be om höger galopp, eftersom den vänstra kändes så ren i takten. Det var mjukt att sitta ner i galoppen och det kändes som om det mjukt gungade fram med svävmoment. När vänster galopp var så överraskande bra är min rädsla att den högra galoppen inte ska kännas lika fin. Jag bad i alla fall om höger galopp och nej den kändes inte lika bra som vänster med Titans vilja var det inget fel på. Han galopperade på utan antydan till att bryta av. Han tenderar att falla på höger bog, men den kändes ändå bättre än hur den såg ut i onsdags.

Det blev som sagt skrittarbete idag, på kandarbetsling och med sadel, Chezz Iberico. Jag funderade i bilen på väg till ridhuset på vad det beror på att Titan hänger så hårt på höger bog. Bent talade om på senaste kursen att bogen är ett symptom på nacken. Hästen viker sig i halsen och ställer sig fel och det kan nog stämma. Den känsla jag har är att Titan ändå har lätt att rotera bröstkorgen nedåt på sin högra sida, medan han har svårare att rotera den nedåt på sin vänstra sida. Jag tänkte då att det borde vara bra att träna mer på att rida vänster ställning och böjning, och försöka få hans bröstkorg att rotera nedåt på vänster sida. Eftersom jag upplever att han faller på höger bog och har svårt att sätta under sig höger bak, tänkte jag att det vore bra att även rida öppna i höger varv, men se upp så jag inte sitter för tungt nedåt på hans högersida, utan lite mer rakt.

Jag själv är inte helt rak i min kropp och har på senaste tiden gått till en naprapat för att få bukt med detta. Mitt korsben (motsvarar SI-leden på hästen) var roterat enligt naprapaten. Detta är något jag också väldigt väl känt, eftersom jag haft känslan av att ha haft ena höften mer framförd än den andra. Denna snedhet har blivit värre och värre med åren och jag har väl liksom tänkt att det ger sig själv, inget att sjåpa sig över. Nu har jag dock fått problem med min svanskota också, den värker. Jag bara har en gissning om att bäckenmuskulaturen kan inverka negativt på svanskotan och dra i den så att smärta uppstår. Därför går jag nu till en naprapat för att hålla koll på korsbenet och förhoppningsvis bli rakare i mitt bäcken och kanske även slippa smärtan i svanskotan.


Nåväl, har jag varit sned och suttit snett på hästen, så kan ju det om inte annat ha förstärkt hans naturliga snedhet. Idag koncentrerade jag mig på att sitta ner på vänster sittben och lyfta det högra i vänster varv, och se till att inte bli för tung på det högra sittbenet i höger varv.


Jag upplevde det som att Titan fick en bättre ställning/böjning i sin kropp när rotationen av bröstkorgen blev bättre, det kändes uppifrån hans rygg när bröstkorgen sjönk ner på respektive sida och mycket riktigt är det så att han har lättare att rotera nedåt åt höger.


Vi fick till en rätt fin och jämn böjning i vänster varv, fin öppna och sluta samt piruett och renvers. När jag fortsatte i renvers i höger varv tyckte Titan att det var jobbigt. Behålla ställning och böjning åt vänster och inte hänga ner på höger sida och bog samt träda inunder med höger bak var svårt! Det märks var vi har våra svagheter. Jag försökte åtminstone inte att hamna på hans yttersida, man får se upp med sin ytterskänkel även om man vill inverka med den på ytter bak, så att man inte ramlar över på utsidan.

I övergången till höger böjning tappade Titan gärna ut sitt högra bakben i sluta i höger varv, så för att få fatt på höger bak och inte sitta ner för tungt på högersidan tränade vi på öppna i höger varv, vilket också var jobbigt men det kändes fint.   


När vi tränar så här vill jag ogärna släppa Titan för mycket framåt/nedåt, för i hans fall blir det helst mest nedåt. Jag känner efter samlingsarbetet hur han liksom får mer energi i kroppen och gärna rör sig framåt, så när jag vinklar om bäckenet och länger ut ramen kliver han energiskt på, men jag får passa så han inte dyker ner på bogarna.


Traven idag kändes väldigt fin. Taktmässig och ren. Jag bad Titan samla sig i traven och det gjorde han mycket fint. Jag behövde i stort sett nästan enbart använda mig av sitsen och lite lätt anvisning/touchering med spöet på hans bakdel eller bakben, vilket som kändes som lämpligast, för att samla upp traven. Erik sade att Titan fick mer vil på steget så det blir väl något pytteliknande åt passage-hållet, det blir liksom mer uppåt och framåt med benet än bara framåt. Det har också verkligen gjort stor skillnad att få Titan klippt för då känner han när spöet landar helt lätt på honom. Han slipper bli svettig och orkar mycket mer.


Det sista vi gjorde var som sagt galopp och den kändes mjuk och behaglig. Detta skrittarbete har verkligen förbättrat galoppen och det mycket. Annars kan man ju tycka att det är tråkigt att skritta, men när arbetet blir väl utfört får det stor effekt på galoppen. Efter några ändå rätt fina varv i höger galopp, bröt vi av till trav och därefter nästan halt och avsittning på en gång. Titan såg faktiskt riktigt nöjd ut.   


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Länkar

RSS


Träna glosor med Ovido