Senaste inläggen

Av Frida - 1 juli 2014 13:35

Efter att Erik tränat Umerio igår, tränade jag en stund med Distinguido. Disto har ju fått vänta på sin tid här, sedan han kom till oss. När han kom i september 2012 var han tre år gammal och helt ohanterad. Han var i princip vild, kan man säga eftersom man inte kunde komma nära honom utan att han skyggade undan. Den första tiden bestod enbart av att hantera honom, klappa på, leda till och från hagen osv. Till och med det var svårt, vi har haft några missöden då vi inte kunnat "fånga" Distinguido i hagen, när hans rädsla har blivit övermäktig. Han är väldigt känslig för människans sinnestillstånd och väldigt reaktiv på det. Om man som människa är det minsta uppjagad, upprörd, har lite höjd puls, är orolig etc så känner han av det med en gång och är då mycket svårövertygad om att låta få grimma på sig.


Distinguido blir bättre dag för dag, och mognar mer och mer. Att ha kompisar i hagen som är trygga och lugna betyder nog mycket för honom tror jag. Han är med och leker, men ibland blir det för mycket för honom så att han står stilla istället. Det är som att för mycket spring gör honom orolig, det blir flykt i hans värld. Spring är förknippat med stress verkar det som.


Igår filmade Erik lite grand. Det går rätt seg att ladda upp filmer på Youtube, men här är ett litet klipp i alla fall. :-) Jag har innan detta stått och klappat och strykt Disto över hela kroppen och kollat av så han är relativt lugn och tillfreds. Det märks nu i början att det är svårt för hästen att formge sig på volt. Om man ber om för mycket böjning så tar man balansen ifrån dem. Disto får därför försöka hitta sin egen form lite på volten och jag ber bara om en aning böjning. Det får komma med tiden.


#ridkonst


Av Frida - 1 juli 2014 10:25

Idag tränade jag Gloria från marken igen. Egentligen behöver hon inte så mycket markträning utan jag skulle kunna fortsätta utbilda henne från ryggen och befästa galoppen därifrån och göra henne säkrare på skolorna uppsuttet. Dock känner jag att Gloria egentligen är på gränsen till för liten för mig, jag är inte helt bekväm på henne från ryggen. Det är inte så mycket min längd, som min vikt, som gör att jag känner mig för stor för henne. Jag har därför åter igen börjat fundera på om jag inte borde sälja henne.

Från marken idag tränade jag lite mer samling, både på volt och längs staketet. Problemet med att jobba hästen längs staketet är att man inte ger den något utrymme, medan det samtidigt på volten kan vara svårt att fånga upp hästen tillräckligt mycket. Gloria har lättare för samling i höger varv, där har hon lätt för att gå i sluta och komma i travtakt. I vänster varv är det lite svårare att få diagolitet men lite hänger nog också på hur snabbt man kan få hästen att förstå vad man vill och inte misstolka. I vänster varv på volt erbjöd hon galopp mer än gärna. :-)

Som sagt, egentligen är det mer uppsuttet träning hon skulle behöva ha, om man vill rida, men från marken går det så klart att träna vidare om man vill. :-)

#ridkonst

Av Frida - 1 juli 2014 09:03

I helgen var Erik och jag och tittade på David Lichman när han höll kurs för ekipage på Hällekis hos Rebecca och Christofer. David är en mycket sympatisk man och det var inspirerande att se honom undervisa. :-)

David pratade lite om olika personligheter hos hästar, om de är right brain eller left brain, om de är extroverta eller introverta. Han sade också att de typiska tävlingshästarna är right brain och då kom jag att tänka på Perla som är en typisk right brain extrovert. Hon vill vara till lags men har ibland så mycket energi blandat med ängslighet att hon är svår att träna. Blir hon stressad vill hon röra sig framåt. Hon är arbetsvillig men har inte alltid lätt för sig men med hjälp av arbetsvilja kan man förmå henne till saker som ligger på gränsen för vad hon klarar av.

När jag tränar med Perla är det alltigenom tydligt att hon lägger mycket vikt på sin vänstra bog. I höger varv vill hon gärna gå i sluta. Ber jag om samling lägger hon in rumpan och hänger på vänster bog. Korrigerar jag då bakdelen är hela hon på väg bort från mig. Jag får därför försöka be henne ta med sig bogen in och därefter försöka hitta balans mellan bakdel och framdel. När hon inte orkar drar hon sig utåt i volten.

Idag kollade jag av lite av öppna och sluta stillastående. Ganska ok även om hon gärna vill hänga på bogarna, men hon släppte åtminstone inte bakdelen bakåt.

Längs spåret kollade jag av ground work i skritt för att se vad vi behöver träna på och det var tydligt att det är vänster fram. I alla övningar lyser den igenom att den behöver komma upp mer. Det kan vara lite svårt att enbart lösa det från marken så jag får se när jag känner att hon är mogen att tränas uppsuttet på. Jag funderar på att skaffa bommar och träna lite cavaletti. Då måste hon lyfta alla ben.

Jag bad om samling längs spåret men ville känna att jag inte tryckte henne bort från mig så jag provade på volt. Det var lättare så länge jag höll mig nära, på avstånd ville hon hellre springa på så jag bad om samling när jag var nära henne och ökade avståndet lite och successivt för att inte tappa samlingen.

Det märks skillnad på Perlas galopp nu när hon får vinkla bäckenet mer, den blir mycket bättre och mindre jämfota skutt med bakbenen. Idag höll hon hyfsat tempo i galoppen utan så mycket rusande.


#ridkonst

Av Frida - 21 juni 2014 23:18

Umerio har nu varit hos oss en tid, men på grund av allt runt omkring oss som ska göras har han fått gå och loppa sig i hagen tillsammans med Distinguido och Gibson. Nu har vi i alla fall hunnit med några träningspass och kommit så långt att Erik börjat hänga och sitta på honom. :)

Umerio behöver en kapson, idag fick han låna Glorias men för att slippa justera hela tiden så ska han få en egen. Svart och guld, bestämde Erik. :)

Gloria gör så bra ifrån sig från marken och nu vill jag verkligen komma igång och rida på henne. Idag fick därför Erik först prova att longera henne för att bekanta sig med hur hon svarar och därefter satt jag upp och red med assistans från Erik. Det är höger nacke och höger bak som Gloria har lite svårare för, så där fick jag be Erik om förstärkning från marken för att nå höger bak i öppnan.
Det blev lite missförstånd där ett tag och Gloria förstod inte riktigt vad Erik ville, så vips när vi tragglade med höger bak fattade Gloria galopp, så nu har jag galopperat på henne, om än inte avsiktligt. :) En mjuk och fin galopp har hon, lilla flickan. ?

Titan jobbade jag med från marken idag. Det var den biten jag hade absolut svårast för på Bent-kursen senast så jag tänker att den är värd en del tid. Jag gick på Titans utsida och det är inte helt lätt, så liten jag är och så stor han är. Lite vingel hit och dit, men vi tog oss åtminstone runt, riktigt fint stundvis. :)
Det svåraste momentet är när jag går på Titans högra sida och ber om öppna. Jäklar vad svårt. Titan förstår inte riktigt och stöter ibland till mig och då tror jag liksom inte att han vill fortsätta med det, plus att vänster bak är hans svåraste ben. Vi fick kämpa en del med det och det blev mycket beröm och pauser för att uppmuntra när det blev rätt.

På det stora hela gick passen fint idag. :)


#ridkonst
Av Frida - 18 juni 2014 10:43

I helgen höll vi vår första kurs i akademisk ridkonst här hemma på gården. Det var blandade ekipage, både vad gäller hästar och vad de jobbade med. Den minsta hästen var en shetlandsponny som ägaren tränar från marken. Det verkar som om alla var nöjda och glada efter kursen och det är förstås roligt. :-)

Nu får vi se om det blir en kurs här hemma snart, eller lite längre fram.


Länk till nästa kurs


 


Här hemma tickar vardagen på. I slutet av maj var jag iväg med Gloria på kurs i Stockholm, för Christofer. Det var första gången Gloria var iväg själv, och även fast hon är en ganska lugn och nästan lite flegmatisk häst här på hemmaplan, så blev hon stressad över att vara iväg. Hon lyssnade ändå bra under passen, även fast hon visade att hon var stressad då med. Nu är det egentligen bara att befästa hjälperna från ryggen på Gloria, så att jag kommer igång med ridningen, men då är det ganska bra att ha en medhjälpare från marken med, och det är inte så ofta Erik har varken tid eller ork när han kommer hem från jobbet.


Det som jag upplever att Gloria behöver jobba mest med, är höger bak och ställningen i nacken i höger varv. Hon tar lätt in rumpan i höger varv, men liksom för att undvika att sätta inunder sig höger bak. Det gör att hon viker sig i halsen och att ställningen i nacken inte går helt igenom. Detta blir mer framträdande ju mer sällan hon tränas. Hon är en så nätt häst att man inte lika tydligt, som med en tung häst, märker ojämnheterna. Dock är det inget fel på hennes arbetsvilja, hon vill gärna göra saker hon får beröm för. :-)


#ridkonst

Av Frida - 5 juni 2014 09:11

Ibland består livet av toppar och dalar och den senaste tiden har jag varit nere i en dalgång kan man nog säga. Jag var fullkomligt slut efter Bent-kursen i april som tagit mycket tid och kraft från min sida. När den var förbi gick luften liksom ur mig och jag landade i en intet-träningstid med hästarna. Jag har behövt återhämta mig mentalt och jag minns så väl Bents ord att man ska träna sin häst när man mår bra, och kanske låta bli när man inte mår så bra.
Den devisen har jag därför levt efter sedan i april och träningen med våra egna hästar har därför varit högst sporadisk. De gånger jag har tränat Titan måste jag ändå tycka att han har gjort fint ifrån sig. Det var senast igår när jag tog ut honom för en introduktionslektion i akademisk ridkonst som han kändes väldigt bra. Alla grunder satt där de skulle och jag kunde visa hur man börjar träna sin häst. Jag kände mig nöjd med hur fint Titan lyssnade på mig och verkligen försökte visa sig från sin bästa sida. :)

Titan

Av Frida - 26 maj 2014 20:01

Förr om åren var Erik och jag flitiga på att åka och titta på olika tränare för att hämta inspiration men med egen gård finns ofta så mycket som ska göras att det blir svårt att kunna åka iväg.

Det finns dock en tränare som jag länge velat se och när tillfälle gavs, jag såg inbjudan på Facebook, så bokade jag direkt in mig och Erik som åskådare i Stockholm på träning med Manolo Mendez. Manolo är ursprungligen från Spanien men bor numer i Australien och är just nu på en Europaturné för att undervisa.

Manolo har en bakgrund i att träna hästar hos Alvaro Domecq i Spanien och han bl a var en av 6 grundare till Real Escuela Andaluza Del Arte Ecustre.

Manolo har en mycket ödmjuk framtoning gentemot både hästar och ryttare. Mycket av det han pratade om kände jag igen mig i från den akademiska ridkonsten. Det som verkligen grep mig var hans medkänsla för hästarna, han knöt an till dem känslomässigt där i ridhuset.

Det är svårt att förklara i ord, men jag fick en väldigt varm känsla av Manolo, det syntes att han verkligen tycker om hästar. Om han kommer till Sverige igen kommer jag försöka åka dit, för han är väl värd att lyssna på. :-)

http://www.manolomendezdressage.com/manolo-mendez/manolo-mendez-dressage/about-manolo-mendez/

Av Frida - 25 maj 2014 06:33

Det har inte blivit så mycket bloggande på sistone pga diverse anledningar. Efter önskemål kan jag ändå passa på att tala om att den 14-15 juni håller jag ett ridläger/kurs hemma hos mig. Ryttarplatserna är bokade men vill du komma som åskådare kan du höra av dig till mig för mer information. :-)

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2022
>>>

Länkar

RSS


Träna glosor med Ovido