Direktlänk till inlägg 24 februari 2014

Bakdelsmuskler

Av Frida - 24 februari 2014 22:42

Strax innan vi åkte iväg och tränade med Titan satt jag och läste lite förstrött på Hippsons sajt. Jag ramlade över en artikel om Dr Gerd Heuschmann och läste om lösgörande longering varvat med ridning. I artikeln tipsar också Gerd om att Bent Branderups kapsonlongering är ett väldigt bra exempel om man vill ha inspiration. :-)

Det Gerd lade sin tyngdpunkt på var att värma upp hästen ordentligt både vid ridning och longering. Inspirerad av detta värmde jag upp Titan idag mer än vad jag brukar. Vanligtvis är jag så rädd för att hans ork ska ta slut så fort att jag inte törs rida fram ordentligt. Det är bekymrande att ha en häst som orkar så kort stund men när jag övervägde det hela tänkte jag att jag får väl motionera Titan lite i ridhuset eftersom jag har så dåliga möjligheter att rida ut. Jag skrittade runt några varv, sedan blev det trav, lite skritt igen och så trav och sist galopp. Alla gångarter framåt även om jag faktiskt höll in galoppen en del så att det inte bara blev spring utan att Titan höll sig rund i alla gångarter.

Efter uppvärmningen som varade 15 minuter blev det dags för själva träningspasset. Jag bad Titan skritta på volt, först framåt och sedan mer samlat. Från samlad skritt komma in i halt med framåttänk så att Titan inte ställde sig i brygga. Därefter en liten tänkt skolhalt. Detta är så svårt, det är lätt att tappa någon del. Det gäller att hästen är lugn, rund och följer ens tyngdpunkt bakåt. Någon gång tappade jag ut ett bakben, men överlag går det bättre även om det tar tid. Vi ska inte lägga för mycket tid på detta så att vi inte förstör något utan det får komma successivt.

Från samlad skritt försökte jag sedan fatta samlad trav huvudsakligen för min sits. Avslappnat röra min kropp i travtempo men det är också svårt. Här kan jag inte bara släppa på flödet utan jag behöver först bygga upp trycket så att säga.

Vi fick några fina övergångar från samlad skritt till samlad trav och så tillbaka till samlad skritt igen. Jag upplevde också att Titan rörde sig fint genom ryggen. Jag försökte fånga upp hans rygg genom att också följa med mer uppåt så att säga och få mer vil på steget. Trots att jag under detta pass inte red traven så mycket framåt så många gånger tyckte jag att Titan fick finare trav när jag sedan väl släppte den framåt. Mer sving i ryggen helt enkelt.

Jag försökte också få Titan att lyfta sin högra, yttre, bog i vänster varv. Få en mer uttalad ställning i nacken. Det är svårt att beskriva exakt hur jag gjorde men jag försökte sitta på vänster sida och liksom ställa honom kring min innerskänkel och med ytter tygel typ lyfta upp yttersidan, skrapa den mot hans ytterhals. Se hela bilden framför mig och låta alla hjälper indikera samma sak. Stundvis fick jag Titan att få mer lyft i högerbogen men visst är det svårt.

Galoppen idag kändes väldigt fin i vänster varv. Där kunde jag be om samlad galopp från samlad trav på en liten volt kring Erik. Att försöka upprepa samma sak i höger varv var svårare, det blev inte lika fint så just nu upplever jag vänster galopp som den bättre. :-)

allt som allt blev träningen 25 minuter lång så total längd på passet blev 40 minuter.

Efter passet stretchade och masserade jag Titan. Jag är riktigt imponerad av hans bakdelsmuskulatur får jag säga! Titan gillade att bli masserad vad det verkae äär och stod och lutade sig mot mig när jag masserade.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
<<< Februari 2014 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se