Alla inlägg under maj 2012

Av Frida - 12 maj 2012 23:09

Idag var det bättre väder på kvällen, så därför beslöt vi oss för att träna hästarna på den ny betydligt smalare ridbanan.


Titan kom glatt och mötte mig i hagen, sen vilade han tills det var dags att äntra banan. ;)



På ridbanan var han till en början rätt skeptisk till bitar av markduken som nu låg ihopknölad vid sidan av staketet, men efter att ha fått tittat lite misstänksamt och förmodligen accepterat att de låg där, så gick det bra att rida förbi där. :) Jag får tänka på att påminna mig om att hålla fram innerhöften, och då går det bra, Titan lyssnar fint på det och får jämn ställning genom kroppen.

Vi längde först ut skritten och sedan samlade vi upp den. Det jag kan störa mig lite på är att det tar rätt lång tid innan jag har samlat upp skritten tillräckligt mycket. Det tar nog mellan ett halvt och ett helt varv på en volt som är 14 meter i diameter. Nåja, vi kanske kommer till snabbare övergångar vartefter. Det gick i varje fall bra att samla upp skritten, jag upplevde inte att han ramlade på bogarna mer än vid ett tillfälle, då jag inte var tillräckligt noggrann med att han klev fram ordentligt. Sedan kunde jag istället få Titan att gå upp i en bra trav från ganska samlad skritt.  

Traven gick också bra att länga och samla. Jag får tänka mig för så att jag inte ber Titan att samla traven mer än han har energi framåt, så att det inte landar i en energilös trav istället för samlad.

Galoppen gick bäst i höger varv. Vänster varv var svårare, den fick jag kämpa mer med för att få den samlad utan att komma över på yttersidan för mycket.

Det sista jag gjorde var att hoppa av och bara be Titan om att galoppera lite bredvid mig på volten och det gjorde han så energiskt och lyhört.   Sedan var passet slut och nöjd och belåten klev vi båda iväg för att sadla och tränsa av!


När jag tränade Perla, så bad jag Erik att han skulle träna Gloria samtidigt. Jag höll mig på "min" volt med Perla och Erik och Gloria var på "sin" volt. Titan knatade iväg i hagen, han ägnade ingen tid åt att vänta på flickorna.  


Jag läste häromdagen ett bra tips om att man kan placera kapsonen längre ner på hästens nosrygg, för att få bättre styrning. :) Så gjorde jag därför med Perla idag och nog tyckte jag att jag fick en snabbare respons på tygeltagen i kapsonen. Bra!  

Det blev mycket skritt på volten, öppna och sluta, samla skritten lite grand, halvvägs mot vad Perla egentligen kan, men idag tog vi det lugnt. Jag fokuserade på att hon skulle ställa sig rätt genom kroppen, särskilt i vänster varv som är hennes svårare. Hon är mindre musklad på vänstersidan. Jag tänker mig att hon kanske går och drar ihop högersidan och därför är bulligare på den sidan. Jag tror jag ska försöka få henne att korta sin vänstersida, för jag tror att det är där ojämnheten ligger... Nåväl, hon gick fint, som hon oftast gör. Traven kunde hon fatta fint bara för sätet och även samla upp traven och röra sig i skolor i den också. Det sista vi gjorde var några galoppfattningar i vänster varv. Bara vänster, eftersom hon så lätt fattar höger och kastar ut bakdelen åt höger när hon går i vänster varv och ska fatta galopp. Jag tror att hon fattade rätt galopp alla gånger, det är lite svårt att se eftersom hon inte riktigt har kopplat att man kan galoppera långsamt på ridbanan. Hon vill att det ska gå fort i galopp.  


Det sista Erik gjorde med Gloria var att sitta upp lite kort på henne. Ingen stor grej verkade Gloria tycka.  

     

Av Frida - 12 maj 2012 08:58

De senaste dagarna har det regnat mycket. I onsdags eftermiddag, i torsdags hela hela dagen i princip och igår blåste det ganska kraftig hela dagen och på eftermiddagen kom även regnet. Usch och fy.  Åtminstone jag blir inte alls sugen på att rida då, så hästarna har fått vara i hagen. 


Igår började Erik att dra ihop paddexen på ridbanan. Vi beslöt oss för att korta in kortsidorna två stolpar, dvs ungefär 5,5 meter. Ridbanan blir därför mycket smalare, men jag tror det kommer att fungera ändå. Det var väldigt tunnt med paddex på sina håll på ridbanan och det är väl därför den har varit så mjuk där. Nu blir det lite tjockare med paddex på resten av ridbanan som blir kvar.

Idag ska vi fortsätta med ridbanan tillsammans, så jag hoppas att vi får upp staketet och kan anse den "klar" för tillfället.   

Av Frida - 9 maj 2012 15:59

Jag länkar nu till en artikel om HWSS - Hoof Wall Separation Syndrome http://connemara.nu/?p=1427 för den som vill läsa om detta. Jag tycker att det är viktigt att sprida informationen om denna gentetiska sjukdom, eftersom den får avgörande betydelse för hästens hälsa om hästen föds med HWSS. Om man inte tar hänsyn till HWSS när man avlar, riskerar man på sikt att alla individer är bärare av genen. Som ni alla vet så är det också som man säger: Utan hovar - ingen häst. Att hovarna fungerar är avgörande för om hästen överhuvud taget ska kunna leva. Detta genfel måste uppmärksammas!


Information från connemara.nu:


Vad är HWSS?

HWSS kan ses hos unga föl eller blir tydligt när fölputan försvunnit. HWSS förvärvas inte. De föds med det.




Hovväggen lossar från underliggande vävnader framför allt i bärranden vilket resulterar i att hästen går på sulan.

  • Det varierar något hur mycket av hovväggen som lossnar. Det verkar som att hästar som hålls under förhållanden där de växlar mellan torrt och vått underlag drabbas hårdare är om de hålls konstant på det ena eller andra.
  • Omgivningen påverkar omfattningen av HWSS men den orsakar det inte.
  • I svåra fall kan hästen få hovbölder, svampinfektioner eller fång orsakat av hovens tillstånd.
  • HWSS feldiagnosiseras många gånger som White Line Disease.
Av Frida - 7 maj 2012 23:15

Idag blev det lite för sent på kvällen för att hinna/orka träna hästarna på ridbanan, så istället gick vi bara ut i hagen för att ge hästarna varsina hinkar med mineraler. Gloria får lite extra foder, eftersom hon behöver mer än vad Titan och Perla gör. För att Gloria skulle få äta sin mat ifred, så tog vi på Titan och Perla grimmor så att vi kunde se till att de inte tog över Glorias hink.

Erik fick ett samtal just då, så han stod och höll Perla i grimskaftet medan jag höll Titan.

När Titan var klar med sin hink kände jag att han verkade väldigt energisk och ville röra på sig, så jag lät honom gå runt mig i det ganska korta grimskaftet. Eftersom han verkade vilja fortsätta röra på sig, så gick jag lite längre bort i hagen där marken är lite jämnare och bad honom röra sig runt mig där. Han skrittade och travade lätt på hängande grimskaft. Jag kunde få honom att länga steglängden i trav och även korta den. Galoppen kunde han både samla upp och länga ut! Han kändes så energisk och han VILLE röra på sig, få utlopp för sin energi. Han såg stark ut och han rörde sig elegant. Han såg ut självsäker ut och han följde mig för att han ville det, inte för att han var tvungen till det. Ungefär som att han ville visa upp sig, hur stark han är. 


Det kändes riktigt euforiskt, jag fick nästan lite gåshud på armarna och kände mig priviligerad när han erbjöd detta självmant. Ett högtidligt tillfälle att ta vara på. ;)


Jag frågade senare Erik om han såg hur Titan rörde sig och det hade han sett. Han höll med om att det såg fint och starkt ut, så då inbillade jag mig inte bara.  

Av Frida - 6 maj 2012 19:44

Idag har Titan varit lärare. Han har visat sig vara en god undervisare.  


När ryttarens inre höft är förd framåt, för även Titan sin inre höft framåt och ställer sig i nacken - ryttarens hand behöver inte be om ställning i nacken. När ryttaren tappar/släpper sin inre höft, tappar också Titan sin inre höft tillbaka. Det visar åter igen hur viktigt det är att ryttaren använder sin sits och att man är medveten om den. När sitsen ger hjälpen, slipper handen att be om densamma och så småningom når man till att sitsen kan föra hästen helt och hållet.


Av Frida - 6 maj 2012 19:21

Igår deltog Erik och jag med Titan och Perla i ytterligare en Trec-träning. Det var ordentligt blåsigt, så det var riktigt kallt trots att solen sken.


Den här gången delade vi inte upp grupperna, som sist, och vi började med att rida igenom grind, över bro osv. Eftersom Perla kändes väldigt otålig så tordes jag inte rida genom grinden eller göra de avsuttna momenten, jag tänkte att det var säkrast så. Det passade henne bättre att först få utlopp för sin energi och för att kunna varva ner.


Efter hinderbanan gick vi direkt bort till sträckan där man ska galoppera så långsamt så möjligt, respektive skritta så fort som möjligt. Perla kändes inte alls lika uppladdad som sist, så nu galopperade hon sträcka på 19 sekunder, mot förra gångens 24 sekunder (har jag för mig att det var). Titan däremot imponerade stort på oss alla! Han galopperade sträckan på 28 sekunder! Banrekord!    


Skritten hamnade på 54 sekunder för Perla och Titan 59 så det var lite mindre bra, men så är det ibland, nåja.     


Trappan tog Perla med några få kliv, medan Titan gick försiktigt både upp och ner. Titan visade prov på sin styrka där också dessförinnan när Erik kände att Titan var ganska taggad. Han bad honom då samla sig och kom då upp i travtakt, då Erik tog honom något tillbaka så satte han sig ner i levad och när Erik sedan släppte honom framåt så hoppade han jämfota framåt i en courbette. Inte säkert att det var helt perfekt enligt skolboken, men med lite gratis energi utifrån så är det trevligt att Titan bjuder på det med lätthet. Han är stark, Titan. 


Terrängbanan hoppade både Titan och Perla med glädje, de tycker att det är skoj och dras så klart med när andra hästar springer på, så det var ett trevligt avslut på träningen! 

Av Frida - 4 maj 2012 20:48

Idag var det dags att se över hovarna på hästarna, så när det var klart blev det lite sent att träna dem alla. Det var därför bara Titan som fick gå en stund på ridbanan.


Titan kändes fin både i längning av steget i skritt och trav och även samling. Vi gjorde någon skrittpiruett åt varje varv och han kändes mjuk och fin.   Däremot blir jag trött på ridbanan som är ömsom för mjuk, ömsom för hård. I galoppen kändes det tydligast då Titan sjönk ner djupt där det var för löst och där han struttade fram på den hårda delen. Hm. I övrigt försökte han verkligen, men jag förstår om underlaget inte känns bra, han gick mycket bättre i ridhuset hos Christofer i Hällekis.  


Bild på de tre i hagen. :)

    

Av Frida - 1 maj 2012 23:15

Idag var vi på långritt med Perla och Titan. Vädret var väldigt skönt, så vi gjorde iordning hö för hästarna och matsäck för oss som vi på förhand körde ut till en sjö där vi bestämt att vi skulle rasta.


Både Titan och Perla var pigga och framåt, de knatade villigt på och det blev lite trav och galopp också på turen.


Så här fint var det på rastplatsen:



Efter ungefär en timmes vilopaus red vi vidare, på långa slingrande grusvägar tills vi var hemma.     

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Maj 2012 >>>

Länkar

RSS


Skapa flashcards