Alla inlägg under september 2010

Av Frida - 11 september 2010 10:48

Idag är det lördagen den 11:e september och Gerlinde, som har varit mitt sällskap de senaste två veckorna, har nu farit hemåt. Det blev ingen sovmorgon imorse, eftersom vi gemensamt hjälptes åt med fodringar och mockning i hingststallet, eftersom Gerlinde planerat att åka omkring klockan 9.


Det har varit roligt att haft Gerlinde här, tillsammans med hennes två islandshästar Kraki och Kjakur. Gerlinde sitter så stilla och fint i sadeln, och hennes hästar har ett fantastiskt steg med sina bakben. Kjakur är överbyggd och egentligen har han ingen vidare exteriör alls, men trots det så rör han sig väldigt fint, det är sällsynt att se sådant rörelsemönster hos en islandshäst.


I övrigt tränade Gerlinde cirkus-tricks med sina hästar. Hon visade mig hur jag kan träna kompliment med Titan, men det var lite svårt eftersom han var så väldigt fokuserad på att äta godbiten att han inte tänkte på vad han gjorde med sin kropp. Jag tror att det kan vara lättare att träna honom utan godis, och bara ge honom den när han utfört hela övningen. Dock var det kul att se allt vad hon kunde göra med sina hästar. :-)

Jag fick även häromdagen prova att sitta på Kjakur när Gerlinde longerade honom, och när han gjorde kompliment, och även när han stegrade. Jag satt både framlänges och bak och fram på honom när han stegrade! :-O Faktum är att det är nästan lättare att sitta bak och fram på en häst när den stegrar sig. Sedan fick jag ställa mig upp på honom, då på korset och utan skor. Lyckligtvis gick allt väl. :-)


Gerlinde fick även prova att rida Titan, det gick väldigt fint, men hon blev något chockad över hur bred han är. ;-)


Gerlinde och Kjakur:


Erik och jag har planerat att åka på Equitana-mässan i Tyskland nästa år, och Gerlinde brukar åka dit en dag. Vi ska försöka träffas där, det ser jag fram emot. :-)

Av Frida - 10 september 2010 11:38

Idag var en av de bättre dagarna med Titan. Jag kände mig lite gladare till mods, kanske för att jag somnade lite tidigare igår än kvällarna innan.


Det har en tendens att bli lite för sent om kvällarna här, inte för att vi har party varje kväll, utan för att vi oftast är klara med stallsysslorna omkring 20-21 ungefär. Därefter vill man duscha, äta lite kvällsmat, uppdatera sig på internet om vad som hänt i världen, prata med sina nära och kära och bara koppla av en stund. Problemet är då att klockan oftast blir bortåt 22 innan man kommer i säng, och när väckarklockan ringer 5.30 så är det bara 7,5 timmars sömn. Ganska lite, eftersom vi har ett väldigt fysiskt jobb. Vi borde komma i säng vid 21-tiden, men det är svårt. Ofta blir det snarare bortåt 23 istället, och då är det 6,5 timmars sömn - på tok för lite!


Idag gick dagens ridpass lite bättre i alla fall. Jag var kanske lite mer avslappnad och glad till sinnet, än jag varit förut. Vänster varv är fortfarande svårt, jag får inte till det. På volt går det ganska fint, men öppna är trixigt. Jag får försöka träna på det i helgen och se om jag kan finna på vad som är orsaken.

Kanske blir det bättre ifall jag stretchar Titan efter träningspasset? Jag gjorde det idag och ska försöka komma ihåg att göra det framöver med, för att se om det kan öka rörligheten i musklerna.


Öppna åt vänster är alltså svårt, då blir Titan stel, går emot vänster hand och tar inte vänster skänkel. Så snart jag går över till en volt går det bättre, men attans, längs långsidan vill det sig inte. Vi får försöka träna i skritt och se om vi kan finna rörelsen bra.


Gerlinde hade sin lektion (på en av sina islandshästar) efter mig, och när hon var färdig pratade Bent lite om hästkulturen på Island. Man kan tro att Island har en rikt bevarad häst- och historiekultur, men så är inte fallet, berättade Bent. Kommer man in till en islänning förväntar man sig att de bor i gamla hus, men de bor i nya hus. Man kan också tro att de ska ha en del gamla saker bevarade, från sin mormor t ex, men de har de väldigt sällan. Husen och alla saker i dem är nya.

Anledningen till detta fenomen, lär ha varit amerikanernas intåg på Island under andra världskriget. För att inte tyskarna skulle lägga beslag på Island och Grönland (som då tillhörde Danmark som var ockuperat av tyskarna) och därmed skaffa sig baser i Atlanten, så vinnlade sig USA om att besitta dessa öar. Alltså kom amerikanska armén dit också.

För er som har sett "Extreme homemakover" (jag tror programmet heter så) där de bygger ett helt nytt hus till en behövande familj, så är det ungefär så det är på Island. Husen kommer dit på långtradare och byggs upp fort och fylls med nya saker. När ett hus är "förbrukat" så bygger man helt enkelt bara ett nytt bredvid det gamla, eftersom det finns gott om land att bygga på.


Man finner inga gamla ting inomhus, på museum kan man hitta en del historia, men inte i islänningarnas egna hus. Allt ska vara nytt och fräscht - amerikaniserat. Inte förväntade jag mig det hos islänningarna.


Bent berättade också om sadlarna. Dessa typiska islandssadlar som man kan köpa lite varstans, och även få med sig från Island, är inte alls gamla isländska sadlar. De kom från Danmark, och är skapta för stora hästar och för långa distanser, därför är bossorna så långa. I gamla exemplar finner man nummer, och de är från armén. Om jag inte missuppfattade Bent, så fick man dem gratis när det inte längre behövdes, när kriget var slut (antar jag).

En gammal isländsk sadel, ser snarare ut som barocksadlarna gör, och är mycket kortare eftersom islandshästarna är så små och korta. Man ska inte alls lägga en lång så kallad "islandssadel" på sin islandshäst.


Ridningen på ovalbana kan man också tro att det är en gammal isländsk kultur, men det kommer från tyskland där en man anlade en sådan bana på sin mark. På island hade man raka banor, där man bara tävlade om att komma först. Man tävlade inte i tölt på det sätt som man gör idag, dvs snabb tölt på ovalbanor, utan det är en senare uppfinning.


Det enda isländska kulturarvet är således hästarna, men även de förändras. Idag vill man ha fram en sporthäst, och det är också vad vi mer och mer ser hos islandshästarna. Rasen är egentligen det enda som finns bevarat.

Av Frida - 9 september 2010 11:35

Idag var en dag då det gick lite blandat. Några saker gick sådär, andra var bättre.


Det blåste väldigt hårt hela dagen igår och hela natten till idag, så hästarna fick faktiskt lov att stå inne i sina boxar inatt. Om det blåser konstant så kan de ha svårt att slappna av och lägga sig ner för att sova. Alla andra hästar förutom Titan skulle vara inne över natten och då tyckte jag att det åtminstone för hans skull är trevligare med sällskap än att stå kvar själv ute. Förhoppningen var att han kanske också skulle vara lite piggare idag än igår.


Nåväl, när morgonens alla sysslor var avklarade, så tog jag ut Titan ur hans box och borstade honom, han verkade åtminstone lite mer vaken, och nog tror jag att han var aningens piggare när jag satt upp.


Vänster böjning känns lite bättre nu, den är fortfarande svår, men jag tror att placeringen av vänster bog gör att det går bättre. Vänster böjd rakt fram är fortfarande inte hundra, så den ska jag träna på mer ikväll. Det räcker att göra det i skritt, då får Titan tid på sig att sätta ner sina ben på rätt ställe och hålla ordning på allt.


Piruett åt vänster gick också aningens bättre idag, fortfarande inte bra nog, men bättre. Han svarade bättre på höger ytterskänkel, men jag får inte glömma att låta bli högertygeln. Det är lätt, när man rider tvåhändigt, att dra med sig tygeln när man vill använda spöet som förstärkning.


I höger varv kunde han samla sig riktigt fint, och vi hade framåtbjudning när jag släppte fram tyglarna. :-)


Galoppen gick rätt skapligt med, även om vi har lång väg kvar till hög kvalitet.


Bent påminde mig om att jag behöver berömma Titan, ge honom pauser och beröm, när han anstränger sig. Jag är så fokuserad på att lyssna på Bent att jag glömmer bort det, men jag ska försöka bättra mig. Det är lättare när Bent inte undervisar mig, för då tänker jag mer självständigt än försöker lyssna på honom och göra därefter.

Av Frida - 8 september 2010 11:38

Idag är det onsdag, och jag har för en dryg timme sedan avslutat dagens ridlektion. Summan av kardemumman är att den gick sådär, bättre kan det gå.


Titan lyssnar inte något vidare på min yttre högerskänkel. Vänster sluta på rakt spår fungerar väl ok, men på volt är det sådär. Bitvis går inte vänster inner bak fram mot tyngdpunkten, utan skjuter på, vilket får till följd av att Titan känns hård i vänster tygel. Så jag får jobba med att driva fram inner vänster bak mot handen, och då blir han bättre i munnen.


Övergång från vänster böjd rakt fram till höger böjd rakt fram på diagonalen och vice versa går sådär. Ibland bra, ibland dåligt.


Diagonalsluta åt vänster, undan höger ytterskänkel är njae, problem. Jag måste jobba på att Titan lyssnar på skänkeln.


Ibland är det fruktansvärt jobbigt att ha en häst som Titan, nu när han har så låg energinivå. Lite mer energi vore önskvärt, så att jag kan sitta mer still och njuta lite mer av att han går framåt av egen maskin. Detta är något som jag måste jobba med, att han inte stannar av, bara för att jag slutar rida.


Kruxet just nu är att jag är ibland så dimmig i huvudet, för att jag sovit för lite, så att jag inte tänker mig för när jag jobbar Titan. Jag tänker inte klart, och så gör jag galet.


Ikväll ska jag i alla fall börja med kapsonen från marken, men sedan måste jag rida en stund känner jag. Även om Titan blir trött av det, så måste jag få tid på mig att jobba med att han lyssnar på höger ytterskänkel. Kanske vore en benförlängning något för mig, så att jag når längre ner längs hans sidor? Jag ser onekligen ganska liten ut på hans rygg, eftersom han är så stor.

Av Frida - 7 september 2010 11:29

Efter en mycket trött morgon, och Gerlinde och jag var klara med stallet kvart över nio ungefär, så hade vi en kort paus där vi åt lite mer frukost. Sedan var det dags för mig att ta in Titan från hagen, borsta honom lite raskt, lägga på sadel och träns, sedan knata iväg mot ridhuset.


Titan stod stilla när jag skulle kliva upp på hans rygg. Det är inte alltid som han gör det, och jag vet att Bent inte tycker att det är något vidare när ens häst inte står still vid upp- eller avsittning. Jag har hört det några gånger att han säger att hästen inte är ordentligt inriden då. Erik och jag brukar skämta om det, Eriks Perla står oftast väldigt snällt stilla när man kliver upp och hon är inriden. Titan däremot är oftast angelägen om att komma iväg, han är inte så tålmodig, så jag får ganska ofta gräla på honom om att han ska stå still. Inte gör det saken lättare heller att jag är kort, han är rund om magen och jag därför har ganska långt upp till stigbygeln.


Dagens ridpass började jag som vanligt med att göra halt framför Bent, hitta vänster ställning och böjning, sedan höger ställning och böjning och sedan vänster ställning och böjning igen. Därefter skrittade jag igång i vänster varv. Försökte hitta samling i skritt, och sedan se ifall energin framåt fanns kvar när jag släppte fram Titan mer. Jobbade lite med ytter bak och inner bakben, sedan skiftade jag varv och upprepade arbetet i höger varv. Därefter bytte jag till vänster varv igen och upprepade arbetet men nu i trav.


Vi red även lite i galopp. Där har jag ett STORT problem! När Titan galopperar, och kommer upp med sin framdel, så förflyttar jag min tyngdpunkt nedåt. Jag borde lyfta den uppåt med honom, för att underlätta för Titan att komma upp med framdelen. Nästa gång jag galopperar ska jag försöka att sitta bara rakt upp och ner, för annars kommer vi lätt i otakt med varandra. Man kan förresten se samma fenomen på min profilbild på Facebook...   


Efter dessa varv gick jag åter igen ner i skritt, red böjd rakt fram på diagonalen först från vänster ställning/böjning och växlade till höger ställning/böjning. Samma sak från höger till vänster. Problemet här är att Titan är så bred, så det tar mig några sekunder att ändra om sadeln från ena sidan till den andra. Innan jag är klar, är vi framme vid väggen.   


Jag tror sedan att jag red öppna och sluta längs långsidorna, med rakriktning strax innan kortsidan. Jag tror också att jag red någon diagonalsluta mot mitten, piruett och renvers till väggen och sedan halt, omställning till ny böjning och så samma sak i andra varvet. Vi fick göra halt vid mitten av kortsidan, rygga några steg och sedan sätta igång i trav. Upprepade öppna, sluta, diagonalsluta, piruett, renvers och halter och ryggningar.


Från vänster öppna, diagonalsluta till vänster, var det svårt. Jag tror det har att göra med vänster bog, att

Av Frida - 5 september 2010 17:20

Efter att ha jobbat både i fredags kväll och igår morse med Titan i kapson, samt igår eftermiddag blev det bara cirkusträning, så beslöt jag mig för att idag rida Titan. Jag var lite spänd och nervös för hur det skulle gå, men faktum är att det gick riktigt bra. Vi skulle träna på att rida på diagonalerna, böjd rakt fram till höger, skifta till vänster och tvärt om. Resultatet var sådär, jag tror det var lättare från vänster till höger än tvärtom, vad jag kan erinra mig. Öppna och sluta längs långsidorna gick dock riktigt bra måste jag säga. Vänster bog är inte alls lika benägen att falla ut, som den varit tidigare, så jag tror att arbetet med kapsonen har förstärkt ställning och böjning.


När Titan var yngre så jobbade jag mycket med böjd rakt fram, öppna och sluta längs spåret. Det verkar som om det är lättare för honom att jobba längs spåret, än på en volt.


Sammantaget gick det bra idag, så jag är nöjd, det känns som om arbetet skrider framåt. :-)

Av Frida - 5 september 2010 16:51

Nu har snart fyra av åtta veckor gått som min tid som praktikant hos Bent Branderup. I morse hade Gerlinde sovmorgon, så jag hade hand om morgonfodringen av hästarna själv. Jag var otroligt trött när klockan ringde i morse, så jag snoozade den en gång, sedan steg jag upp.


Temperaturen har börjat falla rejält nu. När jag kom hit var det fortfarande sommarvärme om kvällarna och nätterna, men nu börjar det bli ganska så kallt. På morgonen gäller det därför att klä på sig rejält.


Efter en kopp varm choklad och ett par mackor började så arbetsdagen med att först ta in Titan i hans box, där han också hade lite hö att äta. Sedan tog jag ut Diana, Lise och Maya till beteshagen, samt fyllde på halm i deras trälåda för fodring i rasthagen. Jag fodrade Gerlindes islandshästar Kraki och Kjarkur med de höpåsar som Gerlinde gjort i ordning kvällen innan. Sedan fyllde jag Titans hönät och halmnät (han får hö och halm i nät för att äta lite långsammare), hängde upp dem och släppte ut Titan i sin hage igen.

 


När "övriga hästar" så var fodrade och klara, var det dags att fodra hingstarna, sedan tog jag itu med dagens mockning. När Gerlinde vaknat så hade jag hunnit med att mocka 5 boxar tror jag, sedan gjorde jag två till, totalt sju. Däremellan blev Galahad utsläppt i rasthagen.


Därefter var det dags för frukost nummer två. Gerlinde och jag avnjöt den i solskenet utanför lägenheten, tyvärr dock i sällskap av getingar. Så här års blir visst getingarna utkastade ur sitt bo, så de har ingenstans att bo och ingen mat att finna, därför blir de ofta aggressiva. Trots allt kunde vi äta frukosten, fastän vi då och då blev tvungna till avbrott pga lite väl närgångna getingar! Usch och fy, de var verkligen inte trevliga bordsgrannar!

Efteråt flyttade vi på oss men satt kvar och njöt i solskenet. Det är så skönt när solens strålar värmer.


En bild utifrån till vår lägenhet. Nu hänger det ren tvätt utanför, men i morse satt vi vid bordet och åt frukost. :-) Fönstret i Gerlindes rum syns längst till vänster, och det högra fönstret är till mitt rum.

 

Av Frida - 3 september 2010 21:17

Idag är det fredag och Bent och Bianca har åkt mot Hellekis och Christofer Dahlgren för att Bent ska hålla helgkurs där.


Nu var det ganska exakt en vecka sedan jag skrev i bloggen senast, men det har varit så mycket annat runtikring så att jag har helt enkelt inte haft tid och ork.


Förra fredagen pratade Bent om att vissa hästar behöver mer än 23 timmars återhämtning från träning, andra klarar gott två pass om dagen. Han tyckte därför att jag skulle testa att låta Titan jobba som vanligt på lördagen, och sedan låta honom vila på söndagen.


Sagt och gjort, så gjorde jag. Lördagen tränade jag bara ett pass i ridhuset och på söndagen gjorde jag inget alls. Resultatet då? Jo, jag vet inte ifall det var pga vilan eller vad det var, men faktum var att måndagen gick inte så bra, tisdagen gick ännu sämre och i onsdags var det katastrofalt dåligt! Varken i måndags eller tisdags gjorde jag något med Titan utöver lektionen på morgonen. På onsdagen däremot så jobbade jag honom lite i kapsonen, och så även igår. Faktum är att det har nog bidragit till att det gick mycket bättre både i torsdags och idag på undervisningen. Snart är vi tillbaka på banan. :)


Vad är det då som jag har använt kapsonen till och varför just den? Jo, jag har känt det som så att böjningen inte riktigt har gått igenom Titan när jag har ridit honom, jag har haft känslan av att ställningen i nacken inte har varit riktigt bra, och då får det i effekt att resten av ryggraden heller inte formas.

Med kapsonen har jag kunnat få rätt ställning i nacken och böjning genom hela kroppen, först i stillastående och sedan behållt det i skritt och trav. Vänster varv är obönhörligen svårare, men även det går bättre med kapsonen från marken, än när jag rider med tränsbett.


Idag longerade jag Titan i kapsonen, jag får dock hålla koll på att han behåller ställning och böjning i volten, vilket inte är helt lätt.

Enklare är det då att istället jobba honom längs långsidorna i ridhuset, med böjd rakt fram, öppna och sluta vid handen. Det gick riktigt fint idag, inte alla steg är perfekta förstås, men han var avslappnad och belåten. Det är lite lustigt, för när han är avslappnad så hänger han ut snoppen, och det gjorde han idag under passet.   


Gerlinde, den nya praktikanten (som har varit här ett par gånger förut, så hon kan alla rutiner) har också visat mig lite hur man kan träna kompliment med hästen. Jag tror att det är en bra övning för Titan att göra, för att stretcha ut hans bogmuskulatur bättre. Även baksidan av bakbenens muskler blir stretchade med kompliment, tror jag.    Jag måste nog kolla på det mer, för jag har inte tänkt så jättemycket på det, men det är en bra övning tror jag.


Jag vill förresten passa på att visa en bild på mina numera ganska hemska händer:

 

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Länkar

RSS


Skapa flashcards